szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiderült, hogy mi lesz az érettségi sorsa, változtattak a felvételin és a záróvizsgákon is. Indulnak az online nyelvvizsgák, a beragadt diplomákat is elkezdték kiadni, az OKJ-s vizsgákat azonban felfüggesztik. Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

Csak írásbeli érettségik lesznek

Tegnap döntött a kormány az érettségivel kapcsolatban is, tájékoztatott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A 2020-as érettségiket nem a korábban megszokott rendben tartják majd: csak írásbeli érettségiket szerveznek idén. A döntés részleteiről bővebben itt olvashattok, a felmerülő kérdésekről pedig itt.

A felvételin, záróvizsgákon és a diplomaszerzésen is változtatnak

Több, a felsőoktatási felvételit, illetve a záróvizsgákat és a diplomaszerzést is érintő változásról is döntött a kormány - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek. A változásokról részletesen itt olvashattok.

Felfüggesztik az OKJ-s vizsgákat is

A tavaszi OKJ-s vizsgákat sem tartják meg, majd a járvány után fognak új időpontokat kiírni. A szakképzés tervezett átalakítása azonban nem változik. Ezekről bővebben itt olvashattok.

Online is szervezhetnek nyelvvizsgát

Veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online is szervezhetnek nyelvvizsgát az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel. Ezzel a döntéssel azt remélik, nem éri hátrány a továbbtanulni szándékozókat, hiszen így otthonról, közvetlen kontaktus nélkül letehetik a nyelvvizsgát.

Elkezdődött a nyelvvizsgák nélküli diplomák kiadása

Néhány egyetemen már el is kezdték a beragadt diplomák kiállítását és átadását. Az oklevelek csak személyesen vehetők át, ezért az online időpontegyeztetés után az egyetem a járványhelyzetnek megfelelő eljárásrendben adja ki a diplomákat. Erről bővebben itt olvashattok.

Felgyorsíthatja a járvány terjedését az érettségi megtartása?

Nem szabadott volna az eredeti dátumra kinevezni az érettségi vizsgákat, ráadásul a túl nagy kockázat miatt a munkavállalóknak a törvény szerint a megjelenést meg is kell tagadniuk. Fontos, szakértői álláspontot mutatunk be a témában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!