szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Április 10-én megjelenet a nyelvvizsgamentes diploma kiadására vonatkozó kormányrendelet. Ennek értelmében mindenkinek – aki 2020 augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz – elengedik a nyelvvizsgakötelezettségét az oklevél kiadásához. Néhány egyetemen már el is kezdték a beragadt diplomák kiállítását és átadását.

A Pannon Egyetemen az oklevél kiadást a Neptun rendszeren keresztül kell kérvényezni. Azok a hallgatók, akik 2018 és 2020 között záróvizsgáztak április 15-től, a 2015 és 2015 között végzett hallgatók április 22-től, a 2010 és 2014 között végzettek április 29-től, a 2010 előtt záróvizsgázottak pedig május 6-tól kezdeményezhetik oklevelük kiállítását – olvasható az egyetem Oktatási Igazgatóságának közleményében.

Amikor elkészül az oklevél – jogszabály szerint 30 napon belül –, akkor a további lépésekről, vagyis az átvétel pontos időpontjáról, a helyszínről és a módjáról e-mailben küldenek tájékoztatást. Fontos azonban, hogy az oklevelek csak személyesen vehetők át, ezért az online időpontegyeztetés után az egyetem a járványhelyzetnek megfelelő eljárásrendben adja ki a diplomákat, és mindenkit kérnek, hogy tartsák be az előírt szabályokat.

A Miskolci Egyetemen a beragadt diplomák kiadására két körben kerül sor. Első körben, április 20-ától azoknak a volt hallgatóknak állítják ki az okleveleiket, akik a 2006/2007-es tanév első félévét követően kezdték meg a tanulmányaikat. Második körben, június 20-ától a 2006/2007-es tanév első féléve előtt végzett hallgatók kapják meg az okleveleiket.

Az oklevél kiállítást az arra jogosult volt hallgató kezdeményezheti, a Hallgatói Központ holnapján található kérelem kitöltésével és e-mailben történő benyújtásával. Az oklevél kiállítására vonatkozó kérelmet valamennyi volt hallgató 2020. április 20. napjától nyújthatja be, de az oklevél kiállítására főszabály szerint csak a fent megjelölt időponttól kezdve kerül sor, kivéve, ha a benyújtott kérelmek alacsony száma miatt az oklevél kiállítható és a kiállítás egyéb feltételei is biztosítottak – írják az egyetem honlapján.

Az oklevelek személyesen vagy meghatalmazott képviselő útján vehetők át. A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében a Miskolci Egyetem is kéri az időpontok és járványügyi intézkedések szigorú betartását.

A többi egyetem is folyamatosan azon dolgozik, hogy megszervezze az oklevelek kiállításának és kiadásának rendszerét. A volt hallgatók az elkészült ütemtervről az egyetemek honlapján tudnak tájékozódni.

Frissítés:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen úgy döntöttek, hogy a nyelvvizsga nélkül kiadható diplomákért senkinek nem kell külön folyamodnia, hanem a kormányhatározat alapján jár nekik a dokumentum. Az egyetem rektora csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában elmondta: a fő gond ezzel kapcsolatban az egykori diákok címe, amely az elmúlt tíz-tizenöt évben már többször is változhatott. Ezért minden érintettet arra kérnek, jelentkezzenek be az egyetemen, hogy tisztázzák az elérhetőségüket.

Nyelvvizsgamentesség: itt az összes szabály, amit tudni kell

Ahogy számtalanszor leírtuk már, a miniszter szerint 75 ezer olyan, már végzett hallgató van ma Magyarországon, akiknek nyelvvizsga hiányában nem adták ki a diplomájukat. Nekik szeretnének most segíteni ezzel a kedvezménnyel. A nyelvvizsgamentesség azonban nem csak rájuk vonatkozik, minden hallgatót érint, aki 2020.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!