szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb vélemények születtek a NAT-ról, lejárt a felvételi jelentkezés határideje, megjelentek a középiskolai felvételi országos eredményei és megírták a diákok az idei próbaérettségit. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei és cikkei.

Egyre intenzívebb a tiltakozás az új NAT ellen

A héten is sorra jelentek meg a vélemények és kritikák az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban. Az egyik magyar tanár többnapos NAT-ellenes tiltakozási eseményre hívott mindenkit, aki nem ért egyet a törvénnyel. Erről bővebb információkat itt találtok. Pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is tüntetett az új Nemzeti alaptanterv és a szakképzés átalakítása ellen. Erről itt olvashattok részeletesebben, a tüntető pedagógusok véleményeiről készült videót pedig itt találjátok. A NAT-tal kapcsolatos összes cikkünket itt tudjátok elolvasni.

Nyilvánosságra hozták a középiskolai felvételi országos eredményeit

Az Oktatási Hivatal (OH) nyilvánosságra hozta a középiskolai felvételi országos eredményeit. Idén is a nyolcévfolyamos gimnáziumba jelentkezők érték el a legjobb eredményeket, a nyolcadikosok átlagpontszámai magyarból romlottak, matekból pedig javultak az előző évekhez képest. Az átlagokat összehasonlítottuk az előző években közzétett eredményekkel. Erről részletesebben itt olvashattok.

Lejárt a 2020-as felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje

Tegnap éjfélig lehetett jelentkezni a 2020. szeptemberében induló képzésekre. De a napokban nem ez az egyetlen fontos határidő a végzősök számára - a diákok hétfőig jelentkezhetnek a május-júniusi érettségi vizsgákra. Erről itt írtunk korábban. Jó hír, hogy a tavaszi vizsgaidőszaktól újra lehet előrehozott érettségit tenni természettudományos tárgyakból is: erről itt olvashatjátok a részleteket.

Lezajlott az idei próbaérettségi

A Studium Generale, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítője már évek óta rendez próbaérettségit, aminek a lényege, hogy a vizsga előtt állók éles vizsgaszituációban, erre az alkalomra összeállított érettségi dolgozatokkal készülhetnek a nagy napra. Azok, akik jelentkeztek az ingyenes próbaérettségire, tegnap írták meg a vizsgákat. A matek próbaérettségi feladatait és megoldásait itt, a történelem próbáérettségi feladatsorait itt, a közgazdaságtan feladatokat pedig itt találjátok. Ha lemaradtatok róla, de szeretnétek gyakorolni, akkor most mutatunk pár tippet a felkészüléshez.

Újabb négy egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba?

Nem hivatalos forrásból származó értesülések szerint a Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása után egy évvel további négy egyetem is hasonló fenntartócserén eshet át. Erről itt írtunk részletesebben.

Eladósodnak a magyar hallgatók? Egyre többen vesznek fel diákhitelt

A Diákhitel Központ Zrt. szerdán reggel nyilatkozta az MTI-nek, hogy tavaly már minden negyedik önköltséges hallgató élt a kamatmentes Diákhitel2 lehetőségével. A részleteket itt találjátok.

Nyelvtanulás külföldön: eddig 90 ezren jelentkeztek, hamarosan nyílik az online felület

Még februárban megnyílik az a felület, ahol a kéthetes külföldi nyelvi kurzusokra lehet majd jelentkezni a Tempus Közalapítványnál.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.