szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövőre érettségiztek, de úgy érzitek, egyes tárgyakból már most fel tudnátok készülni az érettségire? Tavasszal nem csak idegen nyelvekből, akár a választott ötödik tárgyatokból - ha természettudományos tárgyról lenne szó - is megszerezhetitek a tanúsítványt, ezzel is könnyítve a saját érettségi (fő tárgyak) vizsgáinak közeledtét.

Azokból a tantárgyakból, amelyek tanítása a tizedik évfolyamon lezárul, az azt követő őszi vizsgaidőszakban vagy az az utáni vizsgaidőszakokban előrehozott érettségit lehet tenni. Tehát, például ha a földrajzot két évig, kilencedikben és tizedikben tanultátok, tizenegyedikben már előrehozott vizsgát tehettek belőle.

Az elmúlt években csak tavasszal lehetett előrehozott érettségire jelentkezni, és akkor is csak informatikából és idegen nyelvekből. Ahogyan tavaly év végén beszámoltunk róla, mivel módosult az érettségi vizsga szabályairól szóló kormányrendelet, a következő vizsgaidőszaktól (vagyis 2020 tavaszától) újra lehet előrehozott vizsgát tenni természettudományos tantárgyakból is.

Hogyan kell jelentkezni?

Jelentkezni csakúgy, mint a többi érettségi vizsgára - mely a tavaszi vizsgaszezonban lesz - február 15-ig lehet. A jelentkezéshez jelentkezési lapot kell benyújtanotok az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe. Ha van tanulói jogviszonyotok és még nincs érettségi bizonyítványotok, csak a saját középiskolátokban jelentkezhettek - minderről bővebben itt olvashattok.

Felvételi 2020: mit jelentenek a képzések betűjelei?

2020. február 15-én éjfélig van lehetőségetek jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A határidő egyre közeleg, ezért most összeszedtük, hogy pontosan mit is jelentenek a betűjelek a meghirdetett szakok listájában. Mutatjuk, mire érdemes figyelnetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!