szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a fővárosban pénteken.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a PDSZ elnöke úgy véli, mind a NAT, mind a szakképzés átalakítása túl gyorsan történik, nincs elég idő az átállásra.

Az érdekképviselet ezért a szombatig tartó 19. kongresszusának első napján vonulásos demonstrációt tartott: a küldöttek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke bejelentést ígért március 2-ára. Úgy fogalmazott: "fel fogjuk tárni azt a jogi módszert, azt a technikát, amellyel a munkabeszüntetés úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet" és az intézményekben joghátrány nélkül leállhasson a működés. Ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem "a megalázott közszféra egészének" - tette hozzá.

Közölte, hogy március 2-án ismertetik, mikorra hirdetnek tiltakozási mozgalmat. Hozzáfűzte: két hetet adnak arra, hogy a kormány "fontolgassa" a bejelentést. "Kénytelenek vagyunk olyan eszközökhöz folyamodni, amelyek a munkabeszüntetés bizonyos fajtáját jelentik", felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon a közszférában szinte lehetetlen sztrájkolni - mondta Szűcs Tamás, jelezve, a kongresszus határozatot hozott az ügyben. 

Arra is kitért, hogy sem a NAT, sem a szakképzés átszervezése nem gyermekbarát, és a módosítások a munkavállalóknak is kedvezőtlenek. Nem tartja megengedhető, hogy az iskolások ne élményszerű oktatást kapjanak, helyette "felesleges biflázást" erőltessenek rájuk.

A szakszervezet elnöke arra is emlékeztetett mindenkit, hogy tavaly kétszer is sztrájkot hirdettek, de a kormányzat "megakadályozta" azokat. Erről korábban itt írtunk

Sorra csatlakoznak egyetemi tanárok az alaptanterv miatti tiltakozáshoz

A héten megjelent egyetemi irodalomtudományi tanszékek és intézetek tiltakozó nyilatkozatához újabb oktatók csatlakoztak mind a debreceni, mind a szegedi egyetemről.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.