szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a központi középiskolai felvételi vizsga országos eredményeire még várni kell, több középiskola már közzétette az átlageredményeket. Mutatjuk az idei átlagokat.

Január 18-én írták meg a központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Az írásbeli felvételin a diákoknak magyar nyelvből és matematikából kellett kitölteniük egy-egy tesztet. Összesen 100 pontot lehetett szerezni – 50-50 pontot tárgyanként. A középiskolák február 6-ig értesítik a diákokat az írásbeli eredményéről. Erről itt olvashattok részletesebben.

Bár az idei országos átlagokra még várni kell, egyes középiskolák már nyilvánosságra hozták saját eredményeiket:

A Budapesti I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnáziumban idén 186 tanuló írta meg a felvételi tesztet. A diákoknak magyar nyelvből átlagosan 30,94 pontot, míg matematikából 25,16 pontot sikerült elérniük. Az összesített átlag 56,1 pont.

Az Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban a hatodikos vizsgázók magyarból átlagosan 33,41 pontot, míg matematikából 26,74 pontot szereztek. A nyolcadikosoknál az átlageredmény magyarból 35,98 pont, matekból pedig 33,35 pont lett.

A győri Révai Miklós Gimnáziumban 150 hatodikos és 115 nyolcadikos írta meg a felvételit. A hatodikosok körében magyar nyelvből 30, matekból pedig 22 lett az átlagpontszám. A nyolcadikosoknál ez az eredmény magyarból 35 pont, matekból 34 pont.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban 259 hatodikos és 418 nyolcadikos írta meg központi felvételit. A hatodikos vizsgázók magyarból átlagosan 29,8 pontot, míg matematikából 21,0 pontot szereztek. A nyolcadikosoknál az átlageredmény magyarból 32,0 pont, matekból pedig 30,2 pont.

A veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban magyar nyelvből 32,66 pont, matematikából 28,73 pont az átlag.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában a hatodikos tanulók átlagosan 29,1 pontot értek el magyarból, és 21,9 pontot szereztek matematikából. A nyolcadikosok átlageredménye magyarból 30,5 pont, matematikából 26,1 pont.

A soproni Széchenyi István Gimnáziumban a hatodikosok magyaros átlaga 26,5 pont, a mateké 18,07. A nyolcadikosok átlageredménye magyarból 29,11 pont, míg matematikából 23,04 pont.

Milyen volt a tavalyi átlageredmény?

Tavaly országos szinten 100 pontból 49,5 pontos átlageredményt értek el azok a nyolcadikos általános iskolások, akik megírták a felvételit. Magyarból a maximális 50-ből átlagosan 29,9 pontot szereztek, míg matematikából jóval gyengébb, 19,5 pontos lett az átlageredmény.

A hatodikosoknak matematikából átlagosan 25, magyar nyelvből 30 pontot sikerül összegyűjteniük. Az összesített átlag 55 pont volt. A nyolcosztályos gimnáziumba készülők átlagosan 55,4 pontot szereztek – a magyarteszt átlagpontszáma 31,3, a matematikai feladatsoré pedig 24 pont volt.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Pontszámítás középiskolai a felvételin: ezek a szabályok vonatkoznak rátok

Hogyan számolják a központi felvételi vizsgáért járó pontokat a középiskolák? Hány pontot szerezhettek az írásbelin és mennyit ér a szóbeli? Itt a pontszámítással kapcsolatos minden tudnivalót megtaláltok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.