szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan számolják a központi felvételi vizsgáért járó pontokat a középiskolák? Hány pontot szerezhettek az írásbelin és mennyit ér a szóbeli? Itt a pontszámítással kapcsolatos minden tudnivalót megtaláltok.

Itt vannak a 2020-as központi felvételi feladatsorai és megoldásai

A középiskolai felvételi során a középfokú iskolák háromféle módon rangsorolhatják a jelentkezőket: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit.

Azoknak a jelentkezőknek, akiknek a középiskolai felvételihez elvárás az írásbeli vizsga, a tegnapi nap folyamán kellett megméretniük magukat magyar nyelvből és matematikából. Az írásbeli a felvételin az összpontszám legalább 50 százalékát adja. Az iskola dönthet úgy is, hogy vagy csak a magyar nyelvből vagy csak a matematikából tett írásbeli eredményét számítja be, ebben az esetben ez adja majd az összpontszám minimum 50 százalékát. Ha egy iskola szóbelit is szervez, annak az eredménye az összpontszám maximum 25 százalékát határozza meg. Arról, hogy mikor tartják a középiskolák a szóbeliket itt tudtok tájékozódni.

Ha a középfokú iskola helyben készített nemzetiségi nyelvű szövegértési feladatsort használt, az erre kapott pontszám legfeljebb az írásbeli vizsgán elérhető maximális pontszám 50 százaléka lehet, a fennmaradó legalább 50 százalékot pedig a központilag kiadott egységes matematika-feladatsor megoldása alapján kell számítani.

Tanulmányi eredmény a bizonyítványban, illetve az ellenőrzőben szereplő osztályzat lehet, nem számítható be nyelvvizsga, tanulmányi verseny, sportverseny vagy egyéb hasonló teljesítmény, illetve a magatartás és a szorgalom értékelése sem. Egyébként az adott iskola szabadon dönthet arról, hogy mely tantárgyak osztályzataiból számolja a pontokat – az erre vonatkozó információkat megtaláljátok az intézmények oldalán, az októberben közzétett felvételi tájékoztatókban.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos további cikkeinket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!