szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szombaton több ezer tanár tüntetett Budapesten, többek között január 1-jétől 30 százalékos béremelést és a szakképzési törvény jelen formájában való visszavonását követelik. A nagy vihart kavaró jogszabályt, amely értelmében a szakoktatók elveszítik közalkalmazotti státuszukat, a héten hirdették ki. Annak viszont diákok tízezrei örülhetnek, hogy ismét lehet előrehozott érettségit tenni természettudományos tárgyakból. A hét legfontosabb hírei röviden.

Több ezer tanár tüntetett Budapesten

A szervező Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) petíciókat adott át a minisztériumok képviselőinek, amelyekben többek között 2020. január 1-jétől egyszeri 30 százalékos béremelést, a heti óraszám fokozatos 22 órára való csökkentését, a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását, illetve a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. Januárban sztrájk is lehet. Közvetítésünket itt találjátok.

Kihirdették a szakképzési törvényt

A nagy port kavart jogszabály értelmében a következő tanévtől változik az iskolák megnevezése és a képzés hossza is. A szakoktatók a közalkalmazotti törvény helyett jövő júliustól a munka törvénykönyvve hatálya alá fognak tartozni, a diákok pedig munkaviszonyban vesznek részt a gyakorlati képzésben. Részletek itt.

Újra lehet előrehozott érettségit tenni földrajzból, kémiából

A következő vizsgaidőszaktól ismét nemcsak idegen nyelvekből és informatikából lehet előrehozott érettségit tenni, hanem olyan érettségi tárgyakból is, amelyek tanítása a középiskola helyi tanterve szerint befejeződik. Ősszel is lehet majd jelentkezni előrehozott vizsgára. Itt találjátok a részleteket, az előrehozott érettségi korábbi népszerűségéről, ami alapján most több tízezer diák örülhet, pedig itt írtunk.

A 2020-as felvételi emelt szintű érettségi követelménye miatt a kormány ingyenes felkészítőt indít azoknak, akik már nem középiskolások: részletek itt.

Ezek a legjobb magyar egyetemek

Beszámoltunk a HVG Diploma 2020 kari felsőoktatási rangsorairól: a gazdasági karok listáját itt, a legjobb műszaki képzéseket indító intézményekét pedig itt találjátok. Azt, hogy hogyan teljesítettek a magyar egyetemek a legfrissebb világrangsorban, itt nézhetitek meg.

Kiderültek részletek az iskolaérettségi vizsgálatokról

Közzétették annak a felmentési kérelemnek a tartalmi és formai követelményeit: ezt azoknak a szülőknek kell benyújtaniuk, akik azt szeretnék, hogy hatéves gyerekük még egy évig az óvodában maradhasson. Az iskolaérettségről többé nem az óvoda, hanem az Oktatási Hivatal dönt majd. A szülők online tiltakozó akciót indítottak, itt válogattunk a feltöltött fotók közül. A kérelmek benyújtásának határideje január 15. lenne - a törvényalkotási bizottság azt javasolja, első alkalommal ezt módosítsák január 31-re.

Megszűnhetnek a Corvinus karai?

A Népszava információi szerint a Budapesti Corvinus Egyetem új vezetése február elejétől megszünteti az összes, a gazdálkodási, a társadalomtudományi és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a közgazdaság-tudományi kart, helyüket pedig 11 egyetem intézet veszi át. A részleteket itt olvashatjátok.

Növekedhet az ösztöndíjak összege

Jövőre további csaknem 30 százalékkal, 166 600 forintra emelik majd a felsőoktatásban egy főre számított hallgatói támogatást. Ezzel az egyetem, főiskola döntésétől függően vagy a szociális alapú, illetve tanulmányi ösztöndíjak összege, vagy az ösztöndíjasok száma fog növekedni. Itt találjátok a részleteket.

Friss adatok: sok iskola közelében súlyosan szennyezett a levegő

A Greenpeace az elmúlt egy hónapban fővárosi és vidéki iskoláknál, óvodáknál mérte meg a nitrogén-dioxid-szennyezettséget. A vizsgálat 41 intézményből 28-nál mutatott jelentősebb, ezen belül három esetben kifejezetten magas szennyezettséget.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.