szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Januártól az óvodák helyett az Oktatási Hivatal dönt arról, maradhat-e a hatéves gyerek még egy évet az óvodában. A szülőknek csak pár hetük van a felmentési kérelem benyújtására - az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt javasolja, első alkalommal a határidő január 15. helyett január 31. legyen.

Összegző módosító javaslatot készített az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a szakképzési törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezésekről szóló törvényjavaslathoz.

A november 28-i dokumentumban a bizottság azt javasolja, hogy a 2020/2021-es tanévre vonatkozóan a főszabálytól eltérően a szülők 2020. január 31-ig nyújthassanak be kérelmet a kötelező iskolakezdés elhalasztásához.

Ahogy beszámoltunk róla, januártól annak a gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, szeptembertől iskolába kell mennie. A felmentésről pedig többé nem a szülő és az óvodapedagógus dönt majd: a kérelmet az Oktatási Hivatalnak kell benyújtani minden év január 15-ig. Ezt az OH a szülő indoklása és a csatolt dokumentumok alapján bírálja el, de a helyi pedagógiai szakszolgálatok segítségét is kérheti. A kérelem tartalmi és formai követelményeiről itt olvashattok.

A szakmai szervezetek és a szülők tiltakoznak is tiltakoznak a változások ellen. A Szülői Hang Közösség nemrég online akciót indított, amelyben üzenetekkel mutatják meg, mi a baj a kötelező beiskolázással és a felmentésről való döntés központosításával:

"Kicsi a borsó és éretlen. Menjen a levesbe?" - szülők tiltakoznak a kötelező beiskolázás ellen

Online tiltakozó akciót indított a Szülői Hang Közösség, amelyben szülők, tanárok és szakemberek mutatják meg, mit gondolnak arról, jövőre minden hatéves gyereknek iskolába kell mennie, a felmentésről pedig az Oktatási Hivatal dönt majd. Válogatás a fotókból.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.