szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megjelent a tájékoztatás a 2020. január 1-jével hatályba lépő új iskolaérettségi vizsgálatokról és a szülőket érintő fontosabb tudnivalókról. Itt vannak a részletek.

Ahogy már többször megírtuk, januártól annak a gyereknek, aki adott év augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, szeptemberben kötelező iskolába mennie. További változás, hogy míg korábban a gyermeket ismerő óvoda felelősségébe tartozott az iskolaérettség megítélése, az új törvénnyel ez az Oktatási Hivatalhoz kerül át. A felmentést azon év január közepéig kérheti a szülő, amikor a gyereke betölti a hatot.

Milyen formai és tartalmi követelményei vannak a kérelemnek?

A kérelmhez az Oktatási Hivatal honlapján későbbiekben elérhető kéreleműrlapot kell majd használni - írja a hivatal. Fontos, hogy a kérelem kizárólag az Oktatási Hivatalhoz nyújtható be, legkorábban 2020. január 1-jétől, az ennél korábban érkezett kérelmeket nem áll módjukban elbírálni. Postára adására csak 2020. január 15-ig van lehetőség, ennél később feladott kérelmeket elutasítják. A kéreleműrlap kitöltéséhez az alábbi adatok megadása feltétlenül szükséges:

  • a kérelmező (szülő, gyám) adatai: név, születési adatok, kapcsolattartási adatok (postai cím, e-mail cím, telefonszám)
  • a gyermek személyes adatai: név, születési hely és idő, oktatási azonosító száma, amelyet az óvódától kell megkérdezni, a lakcím
  • a gyermek óvodája adatai, mellyel jogviszonyban áll: OM azonosító száma, neve, címe – ezeket az adatok szintén az óvodától kell majd megkérdezni
  • a gyermeknek milyen egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja és a fejlődése, iskolai életre felkészülése szempontjából miért lenne előnyös további egy évig az óvodában maradása kérelmező szülő nyilatkozata, hogy ő jogosult a kérelem benyújtására, mivel a szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorolja, vagy ¬– közös szülői felügyelet esetén – a másik szülő kifejezett hozzájárulásával jár el.

Illetve a kérelemben foglaltakat alátámasztó dokumentumot is (szakorvosi vélemény, pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottságának szakvéleménye, fejlődést nyomon követő nyomtatvány stb.) csatolni kérelméhez. A szabályokról és a határidőkről bővebben itt olvashattok.

Így változnak jövőre az iskolaérettségi vizsgálatok: szabályok és határidők egy helyen

Jövőre változik az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatos jogszabály, aminek értelmében az Oktatási Hivatal hatáskörébe fog tartozni a döntés a hatévesek beiskolázásáról. Itt vannak a részletek és a további kérdések.

Amennyiben a kérelemben foglaltak és a csatolt dokumentumok alapján minden szükséges adat rendelkezésre áll a döntés meghozatalához, az Oktatási Hivatal nyolc napon belül dönt - írják. Amennyiben nyolc napon belül nem hozható döntés – vagy azért, mert hiányos a kérelem, vagy mert további adatok kellenek döntéshez, vagy mert szakértői bizottságot kell kirendelni – az Oktatási Hivatal teljes eljárásban, hatvan napon belül dönt a kérelemről. A döntés ellen bírósági eljárásban lehet majd fellépni, melynek során az illetékes bíróság negyvenöt napon belül köteles határozatot kiadni.

A szülők továbbra is tiltakoznak, szerintük ugyanis nem hivatali eljárás, hanem a gyermek személyes ismerete szükséges annak eldöntéséhez, hogy a gyermeknek jót tenne-e további egy év óvodai nevelés.

Hivatal dönt majd az iskolaérettségről - a szülők folytatják a tiltakozást

Online tiltakozó akciót indít a Szülői Hang Közösség az iskolaérettséggel kapcsolatos új szabályok miatt. Közleményük szerit az Oktatási Hivatal alkalmatlan arra, hogy pusztán papírok alapján döntést hozzon a gyerekek iskolaérettségéről, a változások körül pedig nagy a káosz, ami miatt sok gyerek éretlenül kerülhet be az általános iskolába.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.