szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itt a HVG 2020-as felsőoktatási toplistája: ezek a legjobb hazai egyetemek, főiskolák, megszavazta az Országgyűlés az új szakképzési törvényt és kijött a módosított rendelet az iskolaérettségi vizsgálatról. Itt vannak a hét oktatási hírei röviden.

Itt a HVG 2020-as felsőoktatási toplistája: ezek a legjobb hazai egyetemek, főiskolák

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti a HVG 2020-as felsőoktatási rangsorát. Harmadik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzett, megelőzve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és a Semmelweis Egyetemet. A teljes listát itt nézhetitek meg.

Egyeztettek a kormánnyal: megnyugodhatnak az alternatív iskolák?

Folytatódik a felhajtás az alternatív iskolák körül? Kedden fogadta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közoktatásért felelős államtitkára az alternatív iskolák képviselőit. A részletekről itt olvashattok.

A héten megszavazta az Országgyűlés az új szakképzési törvényt

Megszavazta az Országgyűlés az új szakképzési törvényt, ami alapján a következő tanévtől átalakul a szakképzés rendszere: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levélben kéri a köztársasági elnököt, ne írja alá a szakképzési törvényt.

Itt a lista: mikor lesz munkaszüneti nap 2020-ban, melyik szombaton kell dolgozni, iskolába menni

Jövőre az ideinél jóval kevesebb szombati munkanapra és munkaszüneti napra kell figyelni, ugyanakkor három négynapos hétvégének is örülhetnek a munkába és az iskolába járók. Itt vannak a dátumok.

Iskolaérettségi vizsgálatok: ilyen szabályok vonatkoznak jövőre az iskolaérettségi vizsgálatokra

Bár szeptember elejére ígérték, most megjelent a Magyar Közlönyben a végrehajtási rendelet, amiből a tervek szerint mindenki tájékozódhat majd. Az Emmi szerint azonban nem lesz gond az iskolákban a férőhelyekkel, a rendszer pedig igazságosabb lesz.

Mindeközben a szülők Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek szóló videóüzenetben követelik, hogy vonják vissza a kötelező 6 éves iskolakezdésről szóló törvényt, az iskolaérettségről pedig továbbra is az óvoda dönthessen.

Újabb világrangsorban tarolnak a magyar egyetemek

 A bölcsészettudományi rangsorba Magyarországról az ELTE, a gazdasági és üzleti rangsorba pedig a Corvinus került be. Az informatikai listában és a műszaki képzések rangsorában két-két magyar intézmény szerepel. A társadalomtudomány területén is jól teljesítettek a magyar egyetemek: a Corvinus, az ELTE, a BME és a Debrecni Egyetem is bekerült a legjobbak közé. Az egyetemek nyújtotta oktatási és tanulási lehetőségeket, illetve az egyetemi légkört pontozó részrangsorban négy magyar intézmény kapott helyet. A fizikai tudományi képzéseket tartalmazó rangsorába öt magyar egyetem, a az élettudományi listábapedig hat hazai intézmény került be.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.