szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folytatódik a felhajtás az alternatív iskolák körül? Kedden fogadta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közoktatásért felelős államtitkára az alternatív iskolák képviselőit - írja a 444.hu.

Múlt hét kedden Palkovics László innovációs miniszter által benyújtott törvénymódosító javaslat elfogadásával akár be is zárhatják az alternatív tanterv szerint működő óvodákat, általános- és középiskolákat. Ha elfogadják ezeket a változásokat, április 1-ig minden alternatív iskolának fennmaradási engedélyt kellene kérnie az oktatásért felelős minisztertől, aki egyelőre nem tisztázott szempontok alapján dönthetne arról, hogy az adott intézmény jövő szeptembertől tovább működhet-e.

A tárgyaláson most azonban ígéretet kaptak az alternatív iskolák képviselői, hogy nem célja a módosításoknak, hogy iskolákat zárjanak be, és a már létező alternatív sulik könnyített eljárásban kaphatják majd meg az engedélyeiket - írja a 444.hu. A kormányhivataloktól a miniszterhez kerül az engedélyezés, és csak ezért kell bizonyos dolgokat újra elintézni, de ezt inkább csak formaságnak lehet tekinteni, szólt az ígéret - írják.

Az államtitkár azt is megígérte, hogy még pontosítják a törvénytervezetek szövegét, a felmerült igények alapján.

"A Minisztérium egyértelműen kinyilvánította, hogy nem célja sem a meglévő, sem az új alternatív intézmények ellehetetlenítése" - olvasható a Waldorf Szövetség honlapján.

Ugyan idén második alkalommal módosítanak az alternatív iskolákat érintő törvényeken, és ezekkel akár szorongatni is lehetne az állami tantervtől eltérő intézményeket - teszik hozzá - de az EMMI határozott ígérete szerint nem a szorongatás a cél.

Az Emmi szerint nem kell bezárni a Waldorf iskolákat

Nem kell bezárni a Waldorf iskolákat, csupán az alternatív intézmények nyilvántartásba vételére vonatkozó szabályozás módosul - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken közleményben.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.