szerző:
Eduline

Péntekig kell leadni a középiskolai jelentkezési lapokat az alapfokú oktatási intézményekben, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy több iskolát és több tanulmányi területet jelöljenek meg a diákok és szüleik.

 A szülői szervezet hétfői közleményében azt tanácsolja, hogy ne csak egy iskolát jelöljenek meg a tanulói adatlapon, hanem hármat-négyet, de akár ötöt-tízet is, és egy iskolán belül több tanulmányi területet is.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy március 18-19. között módosíthatják elképzelésüket, hogy melyik középfokú iskolát vagy az iskolán belül melyik tanulmányi terület választanák inkább. Ugyanakkor csak azok között az iskolák, illetve tanulmányi területek között választhatnak, amelyeket már beírtak a tanulói adatlapra. Újabb intézményt ekkor már nem lehet megjelölni.

Az MSZOE azt javasolja a szülőknek és diákoknak, nézzék meg, hogy az iskola önkormányzati, egyházi, alapítványi vagy magániskola, sokan ugyanis csak a beiratkozásnál jönnek rá, hogy milyen iskolát választottak. Nézzék meg az iskola házirendjét is, mennyire védi a tanulók jogait, és tartalmaznak-e olyan előírásokat, amelyeket ráerőltethetnek a gyermekekre - tanácsolták.

Riadalomra akkor sincs ok, ha a gyermeket az első fordulóban nem veszik fel sehová, mert május 3-tól augusztus 31-ig bármelyik iskolába jelentkezhetnek, ahol van hely - írták.