szerző:
Eduline

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint be kellene vonni annak az embernek a fegyvertartási engedélyét, akit pszichiátriai kezelésre küldenek. Miskolczi Norbert erről annak kapcsán beszélt hétfőn, hogy a rendőrség a múlt héten elfogott egy ámokfutásra készülő budapesti egyetemistát.

A HÖOK vezetője úgy látja, hogy nem a kötelező felsőoktatási pszichológiai vizsgálat, hanem a megelőzés lehet a megoldás arra, hogy elkerüljék a tragédiákat. Nagyon fontosnak tartotta, hogy a fővárosi esetnél hallgatók jelezték, mire készül a társuk, így sikerült megakadályozni a tervezett vérontást.

Miskolczi Norbert szerint a kérdést nem oldaná meg a felsőoktatási intézmények beléptető-rendszerének szigorítása sem, hiszen akkor az utcán történt volna mindez. Megjegyezte: a joghallgató nem csak saját egyetemét, hanem egy plázát is megjelölt tette elkövetéséhez.

A HÖOK elnökének véleménye szerint a fegyverhez való hozzájutás megfelelően és szigorúan szabályozott, ugyanakkor a tavaly novemberi, egy ember halálával járó pécsi lövöldözés, illetve a mostani eset nyilvánvalóvá tette: a pszichológiai vizsgálat hiányzik a rendszerből.
 
Normális pszichológiai vizsgálatra van szükség - hangsúlyozta, hozzátéve: a sportlövők közül is ki kell szűrni azt, aki nem alkalmas. Ha pedig valakit pszichiátriai kezelésre küldenek, annak be kell vonni a fegyvertartási engedélyét - szögezte le Miskolczi Norbert.

A rendőrség pénteken hozta nyilvánosságra, hogy egy 22 éves budapesti egyetemista huszonkét ember meggyilkolását tervezte. A férfit csütörtökön fogták el. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres, engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.


mti