szerző:
Eduline

Változott Klinghammer István, a frissen kinevezett felsőoktatásért felelős államtitkár véleménye arról: feltételként...

©

Változott Klinghammer István, a frissen kinevezett felsőoktatásért felelős államtitkár véleménye arról: feltételként kell-e szabni a későbbi itthoni munkavállalást az állami ösztöndíjas tanulmányokért cserébe - írja a Ténytár. 2005-ben, az ELTE rektoraként Klinghammer még elutasított volna egy, a hallgatói szerződéshez hasonló megoldást, amelynek értelmében a képzési idő kétszeresét kell a diákoknak itthon ledolgozniuk a végzést követő húsz éven belül.

Klinghammer akkor még így nyilatkozott: „ A piacgazdaság beköszöntével (...) a hazai kvalifikált munkaerő jelentős része légüres térbe került, ahonnan a saját egzisztenciája szempontjából kitűnő megoldásnak bizonyulhatott, ha a tudását külföldön megfelelő fizetésért értékesíteni tudta, illetve tudja. Megjegyzem, ezt a folyamatot nem szabad központi akarattal korlátozni, nem lenne sem demokratikus, sem célravezető megoldás..."

Szerdán az új államtitkár azt mondta: „Senki nem akar senkit röghöz kötni”, de „abban az erkölcsi kérdésben nem lehet engedni”, hogy aki igénybe kívánja venni a társadalom segítségét tanulmányai finanszírozásához, tudását annak a közösségnek a javára hasznosítsa, amely kitanította őt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája csak akkor folytatja munkáját a Felsőoktatási Kerekasztal ülésein, ha a kormány letesz a hallgatói szerződés alaptörvénybe foglalásának tervéről: erről itt olvashattok.

Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter pénteken erősítette meg a minisztérium keddi közleményét, miszerint Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora lesz a felsőoktatásért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa pedig a közoktatásért felel majd. Balog elmondta: kiemelten fontos terület a felsőoktatásé, azért kérte fel Klinghammer Istvánt felsőoktatásért felelős államtitkárnak, mert "nagy feladatok állnak előttünk, és a reform kiteljesítése teljes embert kíván".