szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Segítséget ajánlottak fel a kórházaknak a csehországi egyetemek orvosi karainak hallgatói.

"A Facebookon egy csoportot hoztunk létre, amelybe azok a diákok jelentkezhetnek, akik készek segíteni a kórházaknak. Eredetileg csak Prágára gondoltunk, de gyorsan országos megmozdulás lett belőle" - magyarázta Tomás Sychra. "A prágai egyetemi kórházzal már meg is állapodtunk az együttműködésben" - tette hozzá.

Az érdeklődők egy kérdőívet töltenek ki, amelyből kiderül, milyen szakra járnak, és hol és miben tudnának segíteni a kórháznak. A regionális csoportok azután kapcsolatba lépnek a helyi kórházakkal, és megállapodnak az együttműködésben.

A néhány napja szerveződő csoportnak pénteken reggel már majdnem kétezer tagja volt - közölte Tomás Sychra, a prágai Károly Egyetem orvosi kara diákönkormányzatának vezetője, a segítségnyújtás egyik kezdeményezője újságírókkal.

"Megelőző intézkedésről van szó. Amennyiben válságosra fordulna a helyzet, készek vagyunk munkába lépni. Nem arról van szó, hogy helyettesítenénk az orvosokat, de miután már van bizonyos szakképzettségünk, segíteni akarunk" - fejtette ki Tomás Sychra.

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések következtében több helyen problémák keletkeztek, például az iskolabezárások miatt a gyermekes nővéreknek sok esetben otthon kellene maradniuk. A diákok a kórházi kisegítések mellett ezért elvállalnák a gyermekek őrzését is.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.