szerző:
Eduline

A vállalatok 88 százaléka foglalkoztat frissdiplomást, a cégek 93 százaléka a végzettségének megfelelő munkakörbe veszi fel a fiatal szakembereket, akiktől elsősorban szakmai ismereteket és magabiztos nyelvtudást várnak el.

©

A Budapesti Gazdasági Főiskola diplomás pályakövetési kutatásai szerint a kétszáz megkérdezett vállalatvezető egyharmada egyetlen felsőfokú végzettséggel rendelkező, kezdő munkavállalót, további harminchárom százalékuk pedig két-három frissdiplomást vett fel az elmúlt öt évben. Mennyit ér a BA- és a BSc-diploma, mennyi idő alatt lehet elhelyezkedni, és milyen fizetésekre számíthatnak az alapdiplomások? Összefoglalónkat és a legfrissebb kutatási adatokat itt  találod.

A vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül elsősorban az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazására és a folyamatos tanulásra való képességet várják el a munkaadók, amelyeket több mint tíz százalékuk jelölt meg első helyen. Az önálló munkavégzésre való képességet a munkáltatók négy százaléka, az együttműködési képességet 3 és fél százalékuk tartja fontosnak. A legkevesebben, alig 2 százaléknyian várnak a pályakezdőktől rugalmasságot, míg a szervező és irányító képességet egyetlen cégvezető sem tartja fontosnak.

A felmérés szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalók személyes tulajdonságaik közül elsősorban a feladatok pontos megértésére (70 százalék) és a probléma megoldására (60 százalék) való képességet értékelik a leginkább. Az üzleti életben kiemelten fontosnak tartják a munkavállalók az etikus magatartást és az ügyfélorientált szemléletet.

eduline