szerző:
Eduline

Ebben az időszakban a diákok a legnagyobb, és olykor a legköltségesebb tanulmányi hibáikat követik el.

Küszöbön a nyár, a kibírhatatlan szemeszternek mindjárt vége – gondolják a hallgatók, ám akit a melegedő hőmérséklet nem emel fel a realitás talajáról, rádöbben, hogy a tavaszi szünet végeztével április közepére érkezik vissza az iskolába, és bizony a leckekönyv még üres, a tárgyak kétharmadánál még csak kilátás sincs a jegy megszerzésére: beadatlan házi dolgozat, hiányzó ZH, értékelhetetlen félév... Lássuk hát a tíz leggyakoribb hibát, amelyet érdemes elkerülnöd: 

1. Lógás. Amikor beköszönt a jó idő, bizony nagyszerű ötletnek tűnhet az iskola mellé járni. Egy óra itt, egy óra ott – hamarosan rengeteg időt szabadítasz fel magadnak, ám ezzel bele is kezdesz a végeláthatatlan lemaradásba. Az óramulasztás ugyanis a legrosszabb stratégia az utolsó hónapokra, csak magad alatt vágod a fát. És ne feledd, kétszer annyi időt vesz igénybe a kihagyott óra tananyagának elsajátítása, mintha ott ülnél az előadóterem első soraiban.

2. A könnyebb megy jobban. Ahogy közeledik a szemeszter vége, úgy válik egyre lényegesebbé a feladataid fontossági sorrendbe állítása. Szenteld az idődet azokra a kurzusokra, amelyekkel gondod van, vagy amik intenzívebb munkát igényelnek, de még csak álmodni se merj arról, hogy olyan tárgyakra pazarolod az időd, melyeket a kisujjadból is kirázol.

3. Lógatod a lábad is. A diákok nagyon gyakran, mondjuk egy nagyobb számonkérés után, úgy döntenek, hogy extra szabadságra mennek, fürödve a sikerben, vagy éppenséggel fájó sebeiket nyaldosva. A valóságban, míg ezek a diákok lábat lógatnak, addig tanáraik újabb és újabb feladatokat adnak ki, és egyre közelebb és közelebb van a következő ZH időpontja. Ha a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek, akkor a diákok a Plútóról, a tanárok pedig a Merkúrról érkeztek.

4. Soha nem térsz vissza a tavaszi szünetről. Matekozz, hat hét van hátra az iskola végéig, addig tanulnod kell, tegyél további erőfeszítéseket, hogy minden mást kiverjél a fejedből.

5. Alábecsülöd a vizsgadolgozat elkészítéséhez szükséges időt. Amikor nekilátsz, eltervezed, mennyi ideig fog tartani a megírása. Ha ez megvan, szorozd be hárommal, ez lesz ugyanis a reális eredmény.

6. Csatlakozol a tankör társaidhoz, hogy tanuljatok, ám ivászat lesz belőle. Legyél tisztában azzal, hogy tanulni mész, és a társaid is tanulni szeretnének. Ha éppen mással akarsz foglalkozni, legalább ne rántsd bele őket. A tananyaggal foglalkozz, ne a tanulókkal.

7. Feltupírozott jövőbeli tervek. Csábító lehet tanulás helyett a parkban arról álmodozni, milyen karriert szeretnél, milyen szakirányt választasz majd, hol leszel gyakornok, és hol dolgozol majd. Amennyiben egy téged foglalkoztató kérdés nem közeli határidőtől függ, ne pazarold az energiádat az ábrándozásra. A valóságos terveidet szabotálod, ha a jövőbeli vágyaidat üldözöd, aztán meg majd nem kapsz aláírást a leckekönyvbe...

8.Megállsz egy feladatnál. Ha egy dolog miatt tíz másikkal leszel késésben, a halottnak adtál egy csókot. A jegyeid nagyban függnek a féléves munkádtól, azonban, ha a tanárod azt látja, hogy mindig csak hiányosságaid vannak, a kilencedik pótlási kérelmedet már el sem olvassa.

9. Nem használod ki a forrásaidat. Számos tanár különleges ajándékkal várja diákjait a szemeszter végén. Ám korántsem pénzjutalomról van szó, vagy plusz kreditekről, jóval inkább konzultációs alkalmakról. A tanárod szívesen segít, hagyd, hogy könnyen tegye.

10. Leépülsz. Ahogy egyre inkább kirajzolódik a szemeszter vége, úgy alszol és eszel egyre kevesebbet, ám dögivel öntöd magadba a különböző serkentőszereket. A világon nem volt még olyan, hogy egy kipihent és kiegyensúlyozott ember elrontotta volna a zárthelyiét, ha tanult rá. Fordítva azonban már nem egy példát láthattunk...