szerző:
Eduline

Fehérneműeladó-tanfolyam szaúdi nőknek, rúdtánctanfolyam a világ egyik legjobb egyetemén, sírásóképzés egy neves brit továbbképző intézményben – összegyűjtöttük az elmúlt évek legfurcsább képzéseit.

Cambridge egyik legrégebbi és legnevesebb diákszövetsége idén áprilisban jelentette be, hogy rúdtánctanfolyamot indít a hallgatóknak – az órákat ráadásul egy olyan egyetemi épületben tartják, amelyet leggyakrabban a campuson vendégeskedő politikusok használnak.

©

A Cambridge Union Socitey már a világ számos vezetőjét látta vendégül az alapítása óta eltelt 200 évben, de más tevékenységeket is kínál a diákok számára. A diákkör tagjai előtt olyan személyiségek mondtak már beszédet, mint Winston Churchill miniszterelnök, Theodore Roosevelt amerikai elnök vagy Dzsavaharlal Nehru, India első kormányfője.

A CUS szóvivője a meglepett reakciókra válaszolva elmondta, semmi kivetnivalót nem találnak ebben a táncban. "Úgy gondoljuk, hogy az olyanfajta tanfolyamok, mint ez is, segítenek a nők önértékelésének javításában, ugyanakkor nagyszerű lehetőséget biztosítanak a testmozgásra és a barátnőkkel való együttlétre" - mondta.

Hiánypótló sírásótanfolyam

Egész Nagy-Britannia meglepődött, amikor 2009 telén az East Durham College – amely a legváltozatosabb szakmai képzéseket kínálja középiskolásoknak és felnőtteknek – sírásótanfolyamot hirdetett. A négynapos kurzust azért indították el, mert a hivatásos sírásók közül sokan mentek nyugdíjba vagy választottak másik szakmát, ezért szükség volt az utánpótlásra.

David Miller, az East Durham College szakoktatója hangsúlyozta: a sírásás korántsem csak abból áll, hogy az ember kiás egy gödröt. A jó sírásótól elvárják, hogy úgy ismerje temetőjét, mint a saját tenyerét. Emellett akár már egy héttel a temetés előtt el kell kezdenie a felkészülést az eseményre, és munkája az elhunyt elföldelése után sem ér véget, hiszen hat hétig is eltarthat, mire a sírba visszatöltött föld megülepszik - sorolta a szakma titkait az oktató.

Fehérneműeladó-tanfolyam Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábiában egészen 2009-ig kizárólag férfiak dolgozhattak a fehérnemű-szaküzletekben – egy kisebb női csoport azonban tiltakozni kezdett az ellen, hogy férfiak előtt kell felfedniük méreteiket, ha alsóneműt szeretnének vásárolni. Küzdelmük sikerre vezetett, 2009 őszén végzett az első osztály, amelynek tagjai egy tíznapos, negyvenórás tanfolyamon sajátíthatták el a szakma csínját-bínját, megbecsülni például azt, hogy milyen méretre van szüksége a vevőnek.

eduline