szerző:
Eduline

A középszintű magyarérettségi írásbelijén összesen 100 pont lehet szerezni. De hogyan oszlik meg ez a pontszám feladatonként?

Az írásbeli és a szóbeli vizsgával összesen 150 pontot lehet szerezni. Az írásbeli résznél 100 pont a maximum. 90 pontot lehet elérni magukkal a feladatokkal, 8 pontot adhatnak a helyesírásra és 2 pontot az írásképre.

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

Az feladatokért járó 90 pont a következőképpen oszlik el: 50 pontot (szövegértés 40 pont, szövegalkotás 10 pont) lehet szerezni az első feladatrésszel, 40 pontot (tartalmi minőség 25 pont, nyelvi minőség 15 pont) a második, szövegalkotás feladatrésszel.

A szóbeliért 50 pontot lehet szerezni. 10 pont járhat a nyelvtani tételért, míg az irodalmi tételért 25 pont, valamint a szóbeli kifejtés nyelvi minőségét is értékelik, maximum 15 ponttal.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Magyarérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt! Tudósítás percről percre

Hétfőn a magyarral startol a 2018-as érettségi szezon, több tízezren futnak neki a közép- és emelt szintű vizsgáknak. Nálunk minden információt megtaláltok, folyamatosan beszámolunk a feladatokról, tanárokat és érettségizőket kérdezünk a tesztről, az írásbeli után pedig jövünk a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

Az érvelés és a hivatalos levél írása sem okozhat gondot a magyarból középszinten vizsgázóknak.

József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kellett elemezni a magyarérettségin.