szerző:
Eduline

Mikor szükséges a módosítás, és mikor érdemes inkább nem belepiszkálni a sorrendbe?

©

Ehhez próbál néhány tanácsot adni a felvi.hu. A sorrendmódosításra még néhány órátok maradt.

A megjelölt szako sorrendjén változtatni akkor érdemes, ha valamiért már jobban szeretnétek egy, februárban még hátrébb sorolt szakra bekerülni. Akkor is érdemes elgondolkodni a változtatáson, ha a család anyagi helyzete megváltozik, így felértékelődnek az államilag finanszírozott szakok.

Nem biztos, hogy megéri változtatni, ha valaki megijed az érettségi eredményétől, és az előző évek ponthatárait megvizsgálva arra jut, kevés eséllyel kerülne be a vágyott szakra. A felvételt befolyásolja az adott szakra jelentkezők száma, az intézményi kapacitás (azaz a felvehető létszám), az oda jelentkezők teljesítménye (pontszáma), de még az is, hogy a többi jelentkező hányadik helyre rangsorolta. A felvételi esélyeket nem befolyásolja, hogy valakit hányadik helyen szereplő jelentkezési helyére vesznek fel, ugyanolyan értékű „sikeres felvétel". Önmagában tehát a bejutási esélyeket nem növeli a sorrendmódosítás.

Utolsó figyelmeztetés a felvételizőknek: ma lejár a határidő

Ma éjfélkor lejár az egyik legfontosabb határidő a ponthatárok kihirdetése előtt. Július 12-én éjfélig, azaz még ma van lehetőség pótolni a pontszámításhoz fontos dokumentumokat, illetve sorrendet is lehet egy alkalommal módosítani. Ezeken kívül törölni is lehet szakot, szakokat, de ezeket visszavenni már nem lehet.

Az átgondolatlan módosítás akár azt is eredményezheti, hogy bár a pontszámotok alapján bekerülnétek az adott szakra, de mivel hátrébb került, így egy előtte megjeleöltre nyertek felvételt. Lássuk be, ennél kevés idegesítőbb forgatókönyv létezik.

Abban az esetben sem érdemes lejjebb tolni a listán egy jelentkezési helyet, ha nem sikerült az ott előrít alkalmassági vizsga, hiszen ez esetben az adott szakra nem lehet felvételt nyerni, függetlenül attól, hányadik helyen szerepel a jelentkezési sorrendben.