szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Arról már számtalanszor írtunk, hogy az érettségi egyik fontos felvétele az ötven óra közösségi szolgálat teljesítése. De nézzük, milyen szabály vonatkozik azokra, akiknek már van érettségi bizonyítványa, viszont most újra szeretne érettségi vizsgát tenni.

Korábban már írtunk róla, hogy hiába van járványhelyzet, idén sincs érettségi közösségi szolgálat nélkül, ugyanis az Oktatási Hivatal (OH) oldalán található indoklás szerint a tanulók ezt jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem a 9-11. évfolyamok alatt.

Ha a 2020/2021-es tanév végén érettségiztek és még van néhány óra, amit a vizsgákig teljesítenetek kell, akkor az OH azt javasolja, erre csakis olyan módot válasszatok, amely egyéni tevékenységre ad lehetőséget. A Hivatal tippjeiről itt olvashattok bővebben.

Abban az esetben viszont, ha már van érettségi bizonyítványotok, de most újra szeretnétek vizsgázni valamelyik tárgyból, szerencsések vagytok, mivel rátok a kötelező közösségi szolgálat nem vonatkozik. Tehát ha csak az emelt szintű érettségi miatt vizsgáztok újra - azaz már megvan a bizonyítványotok -, akkor nem kell teljesítenetek az 50 órát.

Kik mentesülhetnek még az 50 óra alól?

A köznevelési törvény szerint a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Ez azt jelenti, hogy az utolsó középiskolai évfolyamotok végéig kell teljesítenetek a közösségi szolgálatra vonatkozó előírásokat, azaz szintén mentesültük az 50 óra alól, ha előrehozott érettségi vizsgát tesztek. Ebben az esetben ugyanis a tanulmányaitokat még nem fejezitek be, így a középiskola befejezéséig még van időtök a közösségi szolgálat teljesítésére.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!