szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azt már biztosan tudjátok, hogy az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat. Abban az esetben, ha ezt nem teljesítitek, nem kezdhetitek meg – egyetlen vizsgatárgyból sem – az érettségi vizsgát.

Ez azt jelenti, hogy az utolsó középiskolai évfolyamotok végéig teljesítenetek kell a közösségi szolgálatra vonatkozó előírásokat.

Ha előrehozott érettségi vizsgát tesztek, akkor rátok még nem vonatkozik ez a szabály, ugyanis a tanulmányaitokat még nem fejezitek be, így a középiskola befejezéséig még van időtök erre.

Azoknak, akiknek már van érettségi bizonyítványuk, de most újra érettségiznek, vagy valamelyik tárgyból megbuknak év végén - és így csak előrehozott vizsgát tehetnek -, nem kell teljesíteniük a közösségi szolgálatot.

Hogyan lehet teljesíteni a kötelező órákat járvány idején?

A szabályok a járvány miatt sem változtak, ugyanis a közösségi szolgálatot a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem a 9-11. évfolyamok alatt - olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

Ha a 2020/2021-es tanév végén érettségiztek és még van néhány óra, amit a vizsgákig teljesítenetek kell, akkor az OH azt javasolja, erre csakis olyan módot válasszatok, amely egyéni tevékenységre ad lehetőséget.

Választhatjátok az online megoldást

A mostani különleges helyzetben az iskolák a fennmaradt közösségi szolgálatos órák erejéig a tanulókat a tantermen kívüli, digitális oktatás iskolai folyamatába vonhatják be (pl. online tananyaghoz segédanyagok készítése), segíthetik, mentorálhatják diáktársaikat (pl. online korrepetálás, online nyelvgyakorlat) – írja az OH tájékoztatójában. Ebben a formában személyes kontaktus elkerülésével is tudjátok teljesíteni az 50 óra közösségi szolgálathoz szükséges órákat.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!