szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már egy hónap sincs hátra az érettségi vizsgák kezdetéig. Bár az idei érettségi teljesen más lesz, a vizsgákra készülni kell. Összeszedtünk néhány tanulási tippet Pálmai Rebeka, a Studium Generale (SG) történelem szekcióvezetőjének segítségével.

Hogyan érdemes ismételni?

Ha esetleg még nem néztetek át mindent, akkor sem kell kétségbe esni. A szekcióvezető azt ajánlja, hogy magolás helyett próbáljatok meg összefüggéseket keresni, ezáltal megértitek az anyagot. Hasznos lehet, ha több forrásból tájékozódtok, így sokkal értékesebb, összefüggőbb tudásra tehettek szert.

Tudjátok, hogy mire számíthattok

A felkészülés szempontjából nagyon fontos, hogy ismerjétek a feladattípusokat, ne érjen titeket meglepetésként a vizsgán egyik feladat sem. Érdemes sok-sok feladatot megoldani, esszéket írni és a tesztfeladatokat tematikusan megoldani, így előbb – utóbb rá fogtok érezni, hogy melyik témakörnél milyen kérdések szoktak előjönni – mondja Pálmai Rebeka.

Külön figyeljetek az esszékre

Itt érdemes mind a három típusnak megfelelő megoldó kulcsokat elolvasni – javasolja a történelem szekcióvezető. Ha megfigyelitek a megoldókulcsokat, akkor azokból kiderül, hogy mire jár pont és hogyan kell megfogalmazni. Van, amire kapásból 2 pont szerezhető.

Milyen slágertémák vannak?

A történelem szekciósok szerint nehéz kérdés, hogy vajon mely témák lehetnek, amik minden évben előjönnek, hiszen mindig más témaköröket kérdeznek, de vannak slágertémák. Magyar történelemből ilyen a Horthy-korszak, a a Dualizmus, vagy a Reformkor, egyetemes töriből a Sztálini Szovjetunió, a Nagy földrajzi felfedezések, vagy akár az Ipari forradalmak témaköre – mondják.

Mit érdemes átnézni egy héttel a vizsga előtt?

Az utolsó napokban érdemes azokra a témákra fókuszálni, amelyek a legnagyobb nehézséget jelentik – mondja Pálmai Rebeka. Segítség lehet, ha megpróbáljátok vizuálisan ábrázolni a tanulnivalót, például gondolatfelhőt írtok a témához tartozó legfontosabb fogalmakkal.

Itt az idei érettségi menetrendje: dátumok egy helyen

Akkor pontosan hogyan és mikor lesznek az idei vizsgák? Megjelent a tegnapi rendelet a Magyar Közlönyben, mutatjuk a részleteket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!