szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak az alap-, osztatlan és felsőoktatási szakképzésre felvételizőknek kell február 15-éig meghozniuk a döntésüket, és jelentkezniük valamelyik egyetem, főiskola képzésére. A mesterszakos felvételizőknek is eddig a napig kell benyújtaniuk a jelentkezésüket. Azonban nem mindegy, hogy milyen szakról érkeztek egy-egy mesterképzésre.

Adott mesterszakra jelentkezésetek nagy részben függ attól, hogy milyen alapszakról érkeztek, vagyis, hogy milyen oklevelet szereztetek a mesterképzést megelőzően. Ugyanis nem minden oklevelet (valamint az adott alapszakon szerzett krediteket) fogadnak el egyformán előzményként.

Ha olyan oklevéllel jelentkeztek, ami nem teljes kreditértékével számítható be, azt a megjelölt egyetem, főiskola kreditelismerési eljárásban vizsgálja meg, hogy ezek közül mennyi kredit ismerhető el az új képzésen. Ha csak a minimálisan előírt kreditszámnak feleltek meg, akkor bár még bekerülhettek a megjelölt képzésre, de a kreditszám különbözetét a mesterképzés első két félévében meg kell szereznetek.

Ha pedig egyáltalán nem ismerhetők el az alaképzésen megszerzett kreditjeitek a mesterképzéshez, akkor nem is kerülhettek be az adott képzésre. Azt, hogy az egyes mesterszakokon milyen korábbi tanulmányok számíthatók be pontosan, ebben a táblázatban nézhetitek meg.

A mesterképzésekre vonatkozó pontszámítási szabályokról itt olvashattok, a 2020-as felvételiről szóló cikkeinket pedig itt olvashatjátok.

Hány pontra lesz szükségetek, hogy bekerüljetek a 10 legnépszerűbb mesterszak egyikére?

Egyre jobban közeleg a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje, már csak 3 napotok maradt, hogy eldöntsétek mit és hol szeretnétek tanulni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!