szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken a németvizsgákkal folytatódott a 2019-es májusi érettségi időszak. Ahogy megszokhattátok, reggeltől estig beszámolunk a legfrissebb hírekről, a feladatokról, és 13 órakor jövünk a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásokkal. A német érettségi nap támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Hageni Távegyetem Budapesti Távtanulási Központjának.

15:40
Ilyenek a pontozási szabályok

Milyenek a pontszámítási szabályok a németérettségin?

Milyenek a pontszámítási szabályok a mai németérettségin? Hány pontot érnek a feladattípusok? Mutatjuk a szabályokat.

15:00
Szaktanári vélemény a mai írásbeliről:

"Ezek a feladattípusok megfelelően tudják mérni a diákok nyelvtudását"

Milyen volt a középszintű németérettségi olvasott szöveg értését és íráskészségét mérő feladatsora, valamint a nyelvhelyességi rész? Erről kérdeztük a Hageni Távegyetem Budapesti Központjának igazgatóját.

14:00
Itt vannak az íráskészség feladatainak megoldási javaslata

Németérettségi: az íráskészség feladatainak megoldási javaslata

A középszintű németérettségi utolsó része a vizsgázók íráskészségét teszteli - itt találjátok a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldási javaslatot. A német érettségi nap támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

13:34
Újabb vélemény az emelt szintről

Nagyon nehéznek éreztem az emelt szintű német érettségit, szerintem a hosszabbik fogalmazás témája magyar nyelven is gondot okozna

- írta egyik olvasónk.

13:25
Diákvélemény az emelt szintű vizsgáról

Mivel a héten végig érettségiztem, ezért féltem a mai naptól, hiszen fárad az ember, de fölösleges volt aggódnom. Szerintem az elmúlt évek egyik legjobb és legkönnyebb feladatsora volt a mai német emelt, persze annak, aki rendelkezik a hozzá való szókinccsel. Nagyon ritka volt az, hogy elbizonytalanodtam volna a feladatok megoldása közben. Korrekt feladatsor volt.

13:11
Itt pedig a hallott szöveg értését mérő rész feladatsora

Németérettségi: a hallott szöveg értését mérő rész feladatsora

A középszintű németérettségi harmadik része a hallott szöveg értését méri - mivel a hanganyagot nem kaptuk meg, itt csak a feladatsort találjátok. A német érettségi nap támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

13:06
Itt a nyelvhelyességi feladatsor nem hivatalos megoldása

Németérettségi: a nyelvhelyességi feladatsor nem hivatalos megoldása

Harminc percük volt a németből középszinten érettségizőknek a nyelvhelyességi feladatsor kitöltésére - íme, a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldások. A német érettségi nap támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

13:01
Itt vannak az első rész megoldásai:

Itt találjátok a németérettségi szövegértési feladatsorának nem hivatalos megoldását

Délelőtt 11-kor véget ért a középszintű németérettségi, itt találjátok az első, az olvasott szöveg értését mérő rész szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. A német érettségi nap támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

12:24

Hamarosan jövünk a németérettségi megoldásaival

Délelőtt a 11-kor véget ért a középszintű németérettségi - 13 órakor jövünk a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal.

11:48
Milyen a németérettségi?

Írjátok meg az [email protected] vagy Facebook-oldalunkra.

11:10
Délelőtt 11-kor véget ért a középszintű németérettségi

Az emelt szinten vizsgázók még dolgoznak a feladatok megoldásán.

10:49
Itt az első infó a negyedik részről:

Kirándulásszervezés és újságolvasás a németérettségi harmadik részében

Egy hivatalos levelet és egy véleményt kell megfogalmazniuk a németből középszinten érettségizőknek.

10:26
Jövő héten is több tárgyból érettségiznek a diákok

Többek között informatikából, latin és héber nyelvből, biológiából, társadalomismeretből, szakmai tárgyakból, ének-zenéből, művészettörténetből, belügyi rendészeti ismeretekből, kémiából és földrajzból érettségiznek a jövő héten a diákok.

09:47

17 ezren érettségiznek ma németből

Középszinten 972 helyszínen 14 764, emelt szinten 59 helyszínen 2326 vizsgázó tesz érettségit német nyelvből az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint.

09:34
Friss infók a második részről:

Infók a németérettségi második részéről: aktuális témákat kaptak a vizsgázók

Oktatási problémákról, az olvasásról és az önvezető buszokról szólnak a középszintű németérettségi nyelvhelyességgel kapcsolatos feladatai.

09:19
Már a második feladatsoron dolgoznak az érettségizők

A középszinten érettségizők ezekben a percekben a nyelvhelyességi feladatsort oldják meg.

08:48
Itt vannak az első infók:

A farmer története és egy német matematikus a középszintű németérettségi első részében

Egy német matematikusról, egy orosz balett-táncosról, a farmer történetéről, valamint egy képregénymúzeumról is kaptak szöveget a németből középszinten érettségiző diákok.

08:16
Itt nézhetitek meg az emelt szintű angolérettségi megoládát és feladatait:

Az emelt szintű angolérettségi feladatai és a hivatalos megoldás

Az emelt szintű angolérettségi feladatsorát és hivatalos megoldását is közzétette az Oktatási Hivatal.

08:11
Visszakanyarodva a tegnapi angolérettségihez

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldása

Közzétette az Oktatási Hivatal a középszintű angolérettségi feladatsorát és a hivatalos javítókulcsot.

08:07

Elkezdődött a németérettségi, három óra munka vár a diákokra

Reggel 8-kor megkezdődött a németérettségi - középszinten 180, emelt szinten 240 percük lesz a négy részből álló feladatlap megoldására a diákoknak.

08:00
És ebben a pillanatban megkezdődött a vizsga

A középszinten vizsgázóknak három, az emelt szinten érettségizőknek négy órájuk lesz a négy feladatsor megoldására.

07:45
Még negyedóra, és kezdődik az írásbeli

Reméljük, már mindenki beért az iskolába, negyedóra múlva megkapják az első feladatsort.

07:30
Ez már az ötödik vizsga a héten

Nehéz hét áll azok mögött, akik a kötelező tárgyak mellett angolból is érettségiztek, ma pedig németből fognak írásbelizni.

07:00
Mire lehet számítani a hallásértésnél?

Ennek a vizsgarésznek az a célja, hogy felmérje, a vizsgázó képes-e megérteni az adott nyelvterületen általánosan elfogadott nyelvhasználattól nem vagy csak kissé eltérő anyanyelvi beszédet. Többek között közérdekű bejelentésekkel (pl. pályaudvaron, repülőtéren), rögzített telefonbeszédekkel,  utasításokkal (pl. utcán, repülőtéren, pályaudvaron), médiaközleményekkel (pl. időjárás-jelentés, reklám) találkozhatnak a diákok. A feladatsor összesen 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll. A felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc.

06:43
Hogyan néz ki a nyelvhelyességi feladatlap?

Ebben a feladatlapban gyakran használt nyelvtani szerkezetekre és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására kérdeznek rá. Olyan feladatok is lehetnek, mint például a megadott szavak ragozott alakjainak vagy a belőlük képzett új szavaknak a szövegbe illesztése. Összesen 3-4 feladat várható, melyekhez a felhasznált szövegek együttes terjedelme 500-600 szó.

06:29
Mire lehet számítani az olvasott szöveg értését mérő résznél?

Az olvasott szöveg értésér mérő részben rövid, hétköznapi szövegek szoktak szerepelni, amely lehet akár egy használati utasítás, egy újságcikk, egy levél vagy ismeretterjesztő, akár irodalmi szöveg is. Feladattípusok közül lehet feleletválasztós, igaz-hamis, egymáshoz rendelés (pl. címhez vagy képhez szöveg), sorrendállítás, hiányos szöveg kiegészítése, rövid választ igénylő feladatok, stb. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll.

06:15
Hogyan néz ki a pontszámítás?

Középszinten összesen 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az egyes feladatrészek között a következő képpen oszlanak el a pontok: az olvasott szövegértésre 33 pont, a nyelvhelyességre 18 pont, a hallott szövegértésre 33 pont, és az íráskészséget mérő feladatokra pedig szintén 33 pont szerezhető.

Az elérhető pontszámnak legalább a 12 százalékát kell teljesíteni ahhoz, hogy lehessen szóbelizni.

Emelt szinten az írásbeli 120 pontot ér. Mind a négy feladatrészre – vagyis az olvasott szövegértésre, a nyelvhelyességre, a hallott szövegértésre, és az íráskészséget mérő feladatokra – egységesen 30-30 pontot lehet szerezni.

Emelt szinten mind a négy vizsgarészben – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség – külön-külön kell megszerezni a maxmális pontszám legalább a 12 százalékát, ahhoz, hogy az írásbeli sikeres legyen.

05:45
Mire számíthatnak, akik emelt szinten vizsgáznak?

Emelt szinten 240 perces az németérettségi. A középszintűvel megegyező négy részre 70 perc, 50 perc, 30 perc, és 90 perc áll a diákok rendelkezésére.  

05:30
Milyen feladatok megoldásához lehet szótárt használni?

Mind a közép-, és mind az emelt szintű németérettségin használható szótár, de csak az íráskészséget mérő feladatrésznél – az olvasott szöveg értését, a nyelvhelyességet és a hallott szöveg értését mérő feladatoknál nem. Fontos, hogy csak nyomtatott egy-, illetve kétnyelvű szótárt lehet használni, vagyis szótárgépet, telefont vagy bármilyen más eszközt nem. A szótárról az érettségizőnek saját magának kell gondoskodnia.

05:15
Mennyi idő lesz a vizsgára középszinten?

A középszintű németérettségi 180 perces és négy részből áll. Az első részben az olvasott szövegértésre 60 percet, a nyelvhelyességre pedig 30 percet kapnak a diákok. Ezt egy 15 perces szünet követi. A vizsga második részében 30 perc van a hallott szöveg értésére, 60 pedig az íráskészségre.

05:00
Mit találtok ma az Eduline-on?

Reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.