Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi 2011: hogyan húzzák meg a ponthatárokat?

Elolvasom

Évről évre bonyolult matematikai algoritmussal számítják ki a felvételi ponthatárokat – bár pontosan senki nem tudja megjósolni, melyik szakra hány ponttal lehet majd bejutni, a jelentkezők számán, az államilag finanszírozott hallgatói létszámkereten és a felvételizők érettségi jegyein sok múlik. Egy már most biztos: a legnépszerűbb alap- és mesterképzésekhez idén is jóval négyszáz fölötti pontszám kell.

Érettségi-felvételi Eduline

Top egyetemi szakok - ilyen ponthatárokra számíthatsz 2011-ben

Elolvasom

Gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, pénzügy és számvitel, mérnök informatikus, gépészmérnök, kommunikáció és médiatudomány, kereskedelem és marketing – az előző évekhez hasonlóan idén ismét ezek a legnépszerűbb alapképzések. Hol volt a legnagyobb a verseny az államilag finanszírozott helyekért 2010-ben, és hol várhatóak magas ponthatárok?

Érettségi-felvételi Eduline

A 2011-es felvételi csúcstartói: 40 megjelölt szak, perui jelentkező, 72 éves gólya

Elolvasom

Összesen negyven szakot jelölt meg jelentkezési lapján a 2011-es felvételi eljárás egyik rekordere. Van, aki 72 évesen döntött a továbbtanulás mellett, a legfiatalabb jelentkező viszont még csak 16 éves, és olyan diák is akadt idén, aki nem töltött hosszú órákat a továbbtanulási lehetőségek megfontolásával – kilenc perc alatt töltötte ki és küldte el adatlapját.

Érettségi-felvételi Eduline

Nem tenné kötelezővé a szóbeli felvételit a rektori konferencia

Elolvasom

A rektorok egyetértenek azzal, hogy a felvételihez szükség legyen egy emelt szintű érettségire, ugyanakkor szerintük a szóbeli felvételire csak azokon a szakokon van szükség, ahol mérni kell a szóbeli képességeket. Úgy vélik, hogy nem központilag kellene előírni, hányszor lehet ismételni egy vizsgát, ezt intézményi szinten szabályoznák.

Érettségi-felvételi Eduline

Jelentkezési tanácsok és tudnivalók az utolsó percekre

Elolvasom

Alig több mint egy napod maradt a jelentkezési lap és az e-felvételi kitöltésére – legkésőbb február 15-én el kell küldened az adatlapodat, különben lemaradsz az idei felvételi eljárásról. Hogy az utolsó pillanatban is minden olajozottan menjen, összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket az eljárásról, a jelentkezési lapról és a pontszámításról.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi 2011: ezekre a szakokra a legnehezebb bekerülni

Elolvasom

Egyetlen szakhoz sem kellett maximális pontszám a 2010-es felvételin: a legtöbb pontot a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás és nemzetközi tanulmányok képzést megcélzó diákoknak kellett összegyűjteniük. Ők jeles érettségi és nyelvvizsga nélkül labdába sem rúghattak. Hol volt a legnagyobb a verseny az államilag finanszírozott helyekért tavaly, és hol várhatóak magas ponthatárok az idei felvételin?

Érettségi-felvételi Eduline

Milyenek lesznek az idei felvételi ponthatárok?

Elolvasom

Háromezerrel kevesebb hallgatót vehetnek fel az egyetemek és főiskolák 2011-ben: a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi karokon jóval kevesebben tanulhatnak majd, így ezeken a szakokon a tavalyinál valószínűleg magasabbak lesznek a ponthatárok, amelyeken a többletpontok rendszerének átalakítása is alakíthat majd. Milyenek voltak a ponthatárok az elmúlt években, és mire számíthatnak idén a felvételizők?

Érettségi-felvételi Eduline

Megvannak az idei felvételi ponthatárok

Elolvasom

Ma húzzák meg a felsőoktatási ponthatárokat, amelyeket a 4. Pont Ott Partin hirdetnek ki a fővárosi Corvin sétányon: a mintegy 140 ezer felvételiző várhatóan este nyolc óra körül tudja meg, hogy felvették-e az általuk megjelölt intézmények valamelyikébe. Itt, az eduline-on folyamatosan követheted az eseményeket.

Érettségi-felvételi Eduline

Hogyan alakultak a felvételi ponthatárok az elmúlt években?

Elolvasom

Magasabbak lesznek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, mégis a tavalyinál valamivel több, úgy 96 ezer új hallgatóval számolhatnak a felsőoktatási intézmények. És bár nagyjából minden felvételiző sejti, hogy neki mennyi pontra lenne szüksége, az előző évek bekerülési pontjai mégis segíthetnek belőni a várakozásokat. Ma este 8-tól hirdetik ki a ponthatárokat, az eseményeket élőben követheted az eduline-on.