Közoktatás Eduline

Battle Royale: Az iskolákról készült filmek másik oldala

Elolvasom

Az iskola hangulata, az ott ért élmények és szerelmek kezdetektől kedvelt témái a filmgyártásnak. Szerzőnk azonban – az idillmozikat mellőzve – olyan filmekből tallózott, amelyek valójában magáról az iskolarendszerről fogalmaztak meg véleményt – szinte kivétel nélkül kritikusat.

Közoktatás Eduline

Diákélet: félelem, drogok és alkohol

Elolvasom

Egy felmérés szerint a diákok 48%-át éri szóbeli, vagy pszichés erőszak az iskolában. Az adatokból az is kiderült, hogy több ezer fiatal használ drogot, vagy fogyaszt alkoholt – sokan közülük mindössze tíz évesek.

Közoktatás Eduline

Rövidlátás: az iskola miatt?

Elolvasom

Azok a gyerekek, akik több időt töltenek a szabadban, jelentősen csökkentik esélyüket a rövidlátás kialakulására – mely azóta gyakori látásprobléma, mióta intenzív iskolai tevékenységet végez az emberiség.

Közoktatás Eduline

Magyar gyermekeket, magyar iskolába!

Elolvasom

Néhány nappal ezelőtt megkérdezték tőlem, miért is szervezi a VIA NOVA ifjúsági csoport a ’Beiratkozási körutat’, hiszen aki elmegy a rendezvényeinkre az úgy is magyar iskolába adja gyermekét, aki pedig nem, az közömbös az ügy iránt? A VIA NOVA Ifjúsági Csoport elnöke, Nagy Péter, az alábbiakban válaszolt a kérdésre:

Közoktatás Edupress

80 éves a magyarországi polgári iskolai tanárképzés

Elolvasom

A Szegedi Tudományegyetem november 12-től egy héten át tartó művészeti kaleidoszkóppal és diákköri konferenciával ünnepli a pedagógusképzés Szegedre helyezésének 80. évfordulóját. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar sokszínű és érdekes előadásai többek között olyan témákat járnak körül, mint az előítéletek és sztereotípiák szerepének alakulása a reklámokban, a sakk hatása a matematikai képességek fejlődésére vagy az elektronikus média hatása a mai magyar családszerkezet alakulására.

Egyéb Eduline

A digitális iskolatáska nem húzza a vállat

Elolvasom

Ma már semmi szükség nem lenne arra, hogy a gyerekek tíz kilós hátitáskákkal mászkáljanak az iskolába, hiszen a modern adattároló eszközök lehetővé tennék több tankönyv és füzet digitális tárolását. A technika már adott, de a digitális írástudatlanság mégis élő jelenség nálunk. Lesz ezen a téren változás?

1
65 66 67 68 69 70 71