szerző:
Eduline

Különleges diák látogatja az egyik moszkvai iskola tanóráit: a Sztyepan névre hallgató robot egy tizenkét esztendős kisfiút képvisel az osztályteremben, aki súlyos betegsége miatt nem hagyhatja el otthonát.

Amíg a robot az iskolapadot koptatja, addig az igazi Sztyepan otthon számítógépe előtt ülve követi a tanóra eseményeit. A tizenkét éves Sztyepan Szupin két éve küzd a leukémiával, és az immunrendszere olyannyira legyengült, hogy nem hagyhatja el az otthonát. A webkamerával, mikrofonnal és hangszóróval felszerelt műanyag segítőtársa élő közvetítést küld a kisfiú otthoni számítógépére az osztályteremben történő eseményekről. A roboton lévő képernyő segítségével pedig az igazi Sztyepan is kérdezhet a tanártól, vagy válaszolhat a kérdésekre - mondta Alla Gevak, Sztyepan tanárnője. (Koreában a tanárokat is robotokkal "helyettesítik", itt nézheted meg a furcsa tanóra videóját)

Tanulás másképp. Sztyepan helyettesíti a beteg diákot
©

"A robotot is Sztyepannak hívjuk. Amikor az óra elkezdődik ugyanúgy elkezd dolgozni, mint a többi diák és nagyon aktívan részt vesz mindenben. Szeptember eleje óta segít Sztyepannak nyomon követni a történelem, földrajz, angol és francia órákat. A többi tantárgy, mint az orosz és a matematika esetében azonban még mindig szükség van a személyes magánórákra" - mondta a tanárnő.
   
A fiú úgy érzi, hogy tényleg ott van órákon, mivel teljes mértékben irányítani tudja a robot mozdulatait. "Meg tudom változtatni a sebességét, hogy lassan, vagy gyorsan menjen. Mozgatni tudom a fejét, hogy balra, vagy jobbra nézzen. Tényleg úgy érzem, mintha én is az osztályban lennék" - mesélt élményeiről. 
   
A tanárnőnek is hasonló élményei vannak a robottal kapcsolatban: "Az elején egy kicsit fura volt, de aztán hamar hozzászoktunk. Az órák közötti szünetekben Sztyepan lelkesen beszélget a diáktársaival. Ugyanúgy kezeljük, mintha valóban itt lenne velünk". A kisfiú édesanyja, Nyina Szupina számára éppen ez a "jelenlét" a legfontosabb. "A gyerekek jól érzik magukat az osztályteremben, bolondoznak, beszélgetnek egymással és ennek Sztyepan is a részese. Ezek nélkül kimaradna olyan dolgokból, amelyek hozzátartoznak egy normális kisfiú életéhez" - mondta.
   
A háromezer dollárba (605 ezer forint) kerülő robotot 2008-ban gyártották egy moszkvai kutatóintézetben. A gépet a világ bármely pontjáról lehet iránytani az interneten keresztül - mondta Vjacseszlav Kravcov, a fejlesztés egyik irányítója. "Az élet számos területén alkalmazható. Mi elsősorban a társadalmi szférában, vagyis az oktatásban és az egészségügyben szeretnénk bevezetni, valamint a sérült emberek távmunkáját is megkönnyíthetné. Nagyon sok olyan sérült ember él hazánkban, akiknek segítségre lenne szüksége" - mondta a szakember.
   
Sztyepan iskolája ingyen, próbahasználatra kapta meg a robotot a tervezőktől. Bármennyire is hálás azonban a kisfiú szorgos segítőjének, abban reménykedik, hogy egy napon megválhat tőle és újra személyesen ülhet be az iskolapadba.

MTI