Felsőoktatás eduline/mti

Indul a támadás a CEU ellen? Szigorítja a szabályokat a kormány

Elolvasom

Több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésével összefüggésben tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Jelezték: szigorítják a törvényeket és unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat majd képzést.

Felsőoktatás Eduline

A HÖOK-nak sem tetszik az egyetembezárások terve

Elolvasom

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem látja az állami fenntartású intézmények számát csökkenteni célzó tervezetek mögött az intézmények teljesítőképességét elemző, a gazdasági fejlődés tendenciáit, a munkaerő-piaci igényeket és a demográfiai folyamatokat figyelembe vevő hatástanulmányokat.

Felsőoktatás Eduline

Kulcsrakészen "importált" egyetemeké a jövő?

Elolvasom

A Egyesült Államok egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye, a chicagói egyetem, amelynek tekintélyét nyolc Nobel-díjasa mellett egy Fields-díjas matematikus is gyarapítja, ma már kihelyezett oktatási centrumot működtet Peking központjában. Mint a párizsi Le Monde írja, ez az idők változásának jelképe. Robert Zimmer, a chicagói egyetem elnöke ezt így fogalmazta meg: "Ma már Peking az a hely, ahol jelen kell lenni."

Felsőoktatás Eduline

Új felsőoktatási törvény: sok a bizonytalanság

Elolvasom

Ember- és erkölcsközpontú nevelés, csökkenő államilag finanszírozott keretszámok a legnépszerűbb szakokon, limitált vizsgalehetőségek. Néhány kiszivárgott elem az új felsőoktatási törvényből, ami körül viszont még nagyon sok a bizonytalanság. A múlt héten lezajlott VII. Országos Oktatási Konferencián a jövőbeni hangsúlyokat és a változásokat elemezte Antal János, a Vállalkozási Főiskola főigazgatója és Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora.

Felsőoktatás Eduline

Nem igaz, hogy a bölcsészek esélytelenek az álláspiacon

Elolvasom

Szintetizálás, gyors tanulási képesség és terhelhetőség. Leginkább ezekben a kompetenciákban erősek a bölcsészek, és téved, aki szerint ez kevés. Akibe a tudományon kívül szorult némi kreativitás is, és jó csapatjátékos, az könnyedén találhat munkát magának a versenyszférában is reklám, marketing, vagy HR területen. Ha ehhez még két nyelvet is beszél felsőfokon, akkor nyert ügye van. Munkapiaci körkép bölcsész-szemmel.

1 2