szerző:
MTI

A főiskolások és egyetemisták negyede éhezett az előző hónapban az Egyesült Államok 66 felsőoktatási intézményét alapul vevő felmérés szerint - közölték kedden a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói.

©

A felmérés a felsőoktatási hallgatókat sújtó szegénységet vizsgálta és a kutatók szerint az eredmények aggodalomra adnak okot. Jed Richardson kutató a magas megélhetési költségekkel, egyes esetekben a drága tandíjjal magyarázta az eredményeket. "A tanulás mellett dolgozni kénytelen diákok alulfizetett munkát kapnak" - mondta a kutató. A felmérést 20 államban és Washington városban, egyetemeken és főiskolákon készítették 43 ezer hallgató bevonásával.

Az egyetemi hallgatók mintegy 20 százalékánál a pénzhiány azt jelentette, hogy előző hónapban előfordult, hogy éhes volt, de nem evett, mert nem engedhette meg magának. Ez az arány 24 százalékra nőtt a főiskolák esetében, amelyek elsősorban alacsonyabb költségű kétéves programokat kínálnak. Más hallgatók kevesebbet ettek vagy kihagytak étkezést pénzügyi gondjaik miatt.

Az utóbbi öt évben egyre több tanulmány készült az egyetemistákat sújtó szegénységről, de ezeket csak állami vagy egyetemi szinten végezték.

Diákmunkát kerestek? Itt nézzetek körül.

Szó sincs már romkocsmában merengő egyetemistákról, egyre többen dolgoznak

Végérvényesen eltűntek a "romkocsmák félhomályában merengő" hallgatók az egyetemekről - egyre többen dolgoznak az előadások és szemináriumok mellett, megélhetési problémáik miatt sokan napi hat-nyolc órás műszakot vállalnak. Nem véletlenül: a ösztöndíjak összegén tizenegy éve egy forintot sem emeltek, havi 10-20 ezer forintból pedig még a kollégisták sem tudnak megélni.