Érettségi-felvételi Eduline

A 2011-es felvételi csúcstartói: 40 megjelölt szak, perui jelentkező, 72 éves gólya

Elolvasom

Összesen negyven szakot jelölt meg jelentkezési lapján a 2011-es felvételi eljárás egyik rekordere. Van, aki 72 évesen döntött a továbbtanulás mellett, a legfiatalabb jelentkező viszont még csak 16 éves, és olyan diák is akadt idén, aki nem töltött hosszú órákat a továbbtanulási lehetőségek megfontolásával – kilenc perc alatt töltötte ki és küldte el adatlapját.

Érettségi-felvételi Eduline

Nem tenné kötelezővé a szóbeli felvételit a rektori konferencia

Elolvasom

A rektorok egyetértenek azzal, hogy a felvételihez szükség legyen egy emelt szintű érettségire, ugyanakkor szerintük a szóbeli felvételire csak azokon a szakokon van szükség, ahol mérni kell a szóbeli képességeket. Úgy vélik, hogy nem központilag kellene előírni, hányszor lehet ismételni egy vizsgát, ezt intézményi szinten szabályoznák.

Érettségi-felvételi Eduline

Alaposan átszabnák az érettségi rendszerét

Elolvasom

Testnevelés horvát nyelven, mikrobiológia, euritmika, finn nyelv és irodalom, vegyipari ismeretek – tantárgyak, amelyekből csupán két-három, rosszabb esetben egyetlen diák érettségizett 2010-ben. Az oktatási államtitkárság a következő években felére csökkentené az érettségi tárgyak számát, így ugyanis több százmillió forintot spórolhatnának a vizsgákon. Tavaly 1 milliárd 350 millióba került az érettségi.

Érettségi-felvételi Eduline

Mennyit kell fizetni az érettségiért?

Elolvasom

Akár nyolcvanezer forintot is fizethetnek az egyetemi vagy főiskolai felvételiért azok, akik – bár rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal – a magasabb összpontszám reményében legalább három-négy tantárgyból szeretnének újra érettségizni.

1 2 3 4 5