szerző:
Eduline

Jó döntésnek tartja a természettudományi érettségi kötelezővé tételét, de a tizenöt éves korig tartó tankötelezettséggel nem ért egyet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az MTA elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: véleménye szerint tizenhat éves korra kellene csökkenteni a tankötelezettség felső határát. A március 1-jén nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Tervben az olvasható, fel kell kínálni a 15. évüket betöltő fiataloknak: választhassanak, folytatják tanulmányaikat vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső határát 15 évre szállítja majd le.

Pálinkás: 15 helyett 16 éves korig tartson a tankötelezettség
©

Pálinkás József azt a kormányzati tervet azonban jó lépésnek nevezte, amely szerint minden érettségiző diáknak vizsgáznia kellene biológiából, kémiából vagy fizikából.

Több ponton változhat az érettségi rendszer
Az érettségi tárgyak számának csökkentése és egyes vizsgatípusok megszüntetése is szerepel az új közoktatási törvény december elején bemutatott koncepciójában, amely alapján 2014-től természettudományos tárgyakból is kellene érettségizni. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az oktatási államtitkár megszüntetné az előrehozott érettségi lehetőségét is, a közoktatási tervezetben nem szerepel a 2005-ben bevezetett vizsgatípus. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős államtitkár az eduline-nak adott interjújában külön kiemelte: nem tartja jónak, hogy a diákok egyes tantárgyakból akár tizenöt-tizenhat évesen leérettségizhetnek. Az érettségi tervezett változtatásairól bővebben itt olvashatsz.


eduline