Közoktatás Eduline

Képek: elballagtak a pécsi középiskolások

Elolvasom

Elballagnak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák. Az érettségizők közül 92 200 diák az idei tanévben fejezi be a középiskolai tanulmányait. Ballagás a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban.

Érettségi-felvételi Eduline

Elcserélt tételek, kiszivárogtatott megoldások: az elmúlt évek érettségi botrányai

Elolvasom

Ellopott tételek, elcserélt feladatsorok és hibás tesztlapok - az elmúlt húsz évben az összes létező módon sikerült elrontani az érettségi megszervezését. Volt olyan gimnázium, ahol tévedésből egy héttel korábbi időpontra hívták be a vizsgázókat, máshol az írásbeli eredményeket kellett megsemmisíteni, mert az iskola elfelejtett záróvizsgát szervezni az előrehozott érettségire jelentkezőknek. A pálmát a 2000-es érettségi botrány viszi: véletlenül az 1999-es olaszérettségi nyelvtani tesztjét osztották ki a végzősöknek.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi 2011: idén is ezek a legnépszerűbb alap- és mesterszakok

Elolvasom

A felsőoktatási intézményekbe felvételizők 37 százaléka érettségit is tesz, közülük legtöbben gazdasági területen folytatnák tanulmányaikat szeptembertől. Az Educatio Kft. összegzése szerint a legnépszerűbb alapszakok körében nem történt nagy változás: a lista élén továbbra is a gazdálkodási és menedzsment, illetve a turizmus-vendéglátás áll, a mérnök informatikus alapszak őrzi harmadik helyét, amelyet a gépészmérnöki, a pénzügy számvitel és a jogász követ.

Érettségi-felvételi Eduline

A 2011-es érettségi legfurcsább tantárgyai: arab nyelv, zenei angol és euritmika

Elolvasom

Újgörög, vendéglátói alapismeretek, zenei angol és arab nyelv - tantárgyak, amelyekből idén egyetlen diák érettségizik. Az oktatási államtitkárság a következő években felére csökkentené az érettségi tárgyak számát, így több százmillió forintot spórolhatnának a vizsgákon. 2010-ben 1 milliárd 350 millióba került az érettségi.

Közoktatás Eduline

Középiskolák rangsora: tarolnak az érettségin a Fazekas végzősei

Elolvasom

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és a győri Révai Miklós Gimnázium végzősei teljesítenek a legjobban a középszintű érettségi vizsgákon, de a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium és a szombathelyi Bolyai János Gimnázium is bekerült a top tízbe a Köznevelés című oktatási hetilap gimnáziumi rangsorában.

Érettségi-felvételi Eduline

Milyen volt az előző években a magyarérettségi?

Elolvasom

Május 2-án a magyar nyelvi és irodalmi vizsgákkal kezdődik az idei érettségi időszak: a feladatsor felépítése nem változott, középszinten továbbra is egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot kell megoldani, emelt szinten azonban nyelvi-műveltségi kérdésekre is válaszolni kell.

1 2 3 4 5