szerző:
Eduline

2012-től ismét változik a felvételi pontszámítás rendszere: a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy eredményeit is figyelembe kell venni a tanulmányi pontok kiszámításakor.

Eddig a végzős diákok dönthették el, hogy a négy kötelező tantárgy – a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv – mellett melyik tárgy év végi jegyét adják hozzá a felvételi pontszámukhoz. 2012-től azonban a kormány márciusban elfogadott rendelete alapján legalább egy természettudományos tárgy eredményét is figyelembe kell venni.

Fizika, kémia, földrajz, biológia és természettudomány közül választhatnak majd az idén tizenegyedik évfolyamba járó középiskolások, vagyis már most bele kell húzniuk a tanulásba, hiszen a tizenkettedik mellett a tizenegyedik év végén kapott érdemjegyet is felvételi pontokra kell váltaniuk. Hogyan változik idén a pontszámítás? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Ponthatárhúzás 2010-ben: megint változik a pontszámítás rendszere

Több pont jár majd az emelt szintű érettségiért

A többletpontok rendszere is változik, az eddigi nyolcvan helyett száz plusz pontot lehet majd szerezni. Ez azt jelenti, hogy nem 400+80, hanem 400+100 lesz a maximális pontszám - igaz, 2010-ben egyetlen alap- vagy osztatlan szakhoz sem volt szükség ennyire. Melyik szakon volt a legmagasabb a ponthatár 2010-ben? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az emelt szintű érettségiért adható többletpontok mértéke 40-ről 50-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy mivel legfeljebb két emelt szintű érettségiért lehet többletpontot bezsebelni, azokkal meg lehet szerezni a maximális többletpontot.eduline