szerző:
Eduline

Már a 2018-as felvételire készültök, ezért még idén szeretnétek megszerezni az értékes felvételi pontokat (is) érő nyelvvizsgát? Vagy a diploma megszerzése előtt álltok, ezért még az államvizsga előtt szeretnétek írásbelizni és szóbelizni valamelyik nyelvből? A legtöbb nyelvvizsgaközpont még hirdet 2017-es vizsgaidőpontokat - ha nehezen tudtok választani, nézzétek meg azt is, hol kell egyedül, és hol kell párban szóbelizni.

Párban vagy egyedül?

A nemzetközileg legelismertebb angol és német vizsgarendszerekben - Cambridge és Goethe - páros szóbeliztetés zajlik, míg itthon változó, hogy a nyelvvizsgaközpontok párban szóbeliztetik-e a vizsgázókat.

Az ECL, az Euroexam és a TELC nyelvvizsgáin párban vizsgázhattok, mind a három nyelvvizsgaközpont körülbelül húszperces vizsgarésszel teszteli a beszédkészségeteket: az ECL-nél két feladatot kaptok, emellett be kell mutatkoznotok, az Euroexamnél négy feladat, a TELC-nél szintén négy feladat vár rátok. Az ECL-nél és az Euroexamnél eldönthetitek, kivel szeretnétek szóbelizni.

©

A legnépszerűbb vizsgaközpontok közül a BME-nél és az Origónál egyszerre csak egy vizsgázó tudását tesztelik - mindkét központnál körülbeül 15 perces a szóbeli, összesen három feladattal.

Páros szóbeli: érvek és ellenérvek

Ha megválaszthatjátok a vizsgapartnereteket, - ilyen a rendszer az Euroexamnél és az ECL-nél - együtt és koncentráltan készülhettek a szóbelire: megismerhetitek a társatok nyelvi szintjét, kommunikációs készségeit, szókincsét, így kisebb az esély arra, hogy valamilyen váratlan helyzettel kell szembenéznetek a szóbelin. Bízhattok abban, hogy a társatoknak lesznek jó gondolatai, amelyek továbblendítenek, ha elakadtok - az egészen biztos, hogy segíteni fogjátok egymást, hiszen ez közös érdeketek. Előny az is, hogy a két vizsgázó között nincs hierarchikus viszony, ami az egyéni vizsgázásnál jelen van, hiszen ott a kommunikációs partner maga a vizsgáztató. Az érvelős-vitázós feladatban inspiráló lehet olyan társsal beszélgetni, akinek a gondolkodását és véleményét nem ismeritek.

Persze megvan a veszélye annak, hogy az egymást jól ismerő vizsgázók elhülyéskedik a szóbelit, és az is probléma lehet, ha a gátlásaitok miatt nem szerettek mások előtt idegen nyelven beszélni (elég, hogy ott vannak a vizsgázók). Ha nem ismeritek a vizsgapartnert, természetes aggodalom, hogy vajon mi lesz, ha sokkal jobban vagy sokkal gyengébben beszél, mint ti, vagy hogy megértitek-e a beszédét, kiejtését, gondolatmenetét, nehezítheti a dolgotokat, ha nagyban eltér valamiről a véleményetek.

Egyéni szóbeli: érvek és ellenérvek

Az egyéni szóbelizés mellett is szólnak érvek: itt csak a saját teljesítményetek számít, azt senki nem befolyásolhatja, több időtök van kifejteni, pontosítani azt, amit mondani szeretnétek. „Csak” a vizsgáztatók hallják, ha valamit elbénáztok, így talán nem fogtok annyira izgulni (és a vizsga után sem emlékeztet senki a hibákra).

Ugyanakkor az egyéni vizsgán azzal is számolnotok kell, hogy a vizsgáztató sokkal jobban tud beszélni az adott idegen nyelven, mint ti, ez frusztrálhat. A szabadabb, kötetlenebb feladatokat tartalmazó vizsgarendszerekben (pl. Origó) a vizsgáztatók szubjektivitása sokkal erősebb, és itt egyedül kell ennek előnyeit és hátrányait kezelnetek, és minden feladatban hosszabb ideig kell beszélnetek, akkor is, ha nincs ötletetek, gondolatotok, mert ez az elvárás.

Itt vannak a legfontosabb infók a nyelvvizsgákról: nyelvtani teszt, szótárhasználat, feladatok

Az elmúlt hónapokban rengeteg infót gyűjtöttünk össze azoknak, akik éppen a nyelvvizsgára készülnek, vagy még csak most keresik a legszimpatikusabb nyelvvizsgaközpontot. Íme, a legfontosabb cikkek egy helyen. Hány feladatot kell megoldani a nyelvvizsgán? A rövid válasz: attól függ, melyik nyelvvizsgát választjátok.