szerző:
Eduline

Egy vagy két nyelvvizsgával vágtok neki a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételinek? Itt megtaláljátok az összes pontszámítási szabályt.

Hány pont jár a nyelvvizsgákért?

A B2-es, komplex (régi nevén középfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 28, a C1-es, komplex (régi nevén felsőfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 40 pont jár a 2017-es felvételin. A nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphatnak a felvételizők, bármennyi nyelvvizsgájuk is van.

©

Ha ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát is tettem?

Ebben az esetben csak az emelt szintű érettségiért jár többletpont.

Ha ugyanabból a nyelvből két nyelvvizsgám is van?

Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kaptok többletpontokat. Ha például van egy B2-es és C1-es nyelvvizsgátok is, "csak" 40 pontot kaptok.

Ha már megvan a 100 többletpont?

Akkor a nyelvvizsgáért nem járnak pluszpontok. Ha például két emelt szintű érettségit szereztek, ezért megkapjátok az 50+50 többletpontot, a nyelvvizsgáért nem adnak pluszpontokat, a felvételin ugyanis legfeljebb 100 többletpontot lehet gyűjteni.

Milyen adatokat kell megadni a nyelvvizsgáról?

A felvételi tájékoztatóban az áll, hogy "a 2003. január 1-je után megszerzett államilag elismert nyelvvizsgák esetében az elektronikus jelentkezés során a bizonyítvány adatainak megadása kötelező (nyelv megnevezése, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi szám). Az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány hitelességének az ellenőrzése a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartásából történik".

Egyébként minden nyelvvizsga-bizonyítvány adatait külön kell feltüntetni, tehát ha az adott nyelvből szóbeli és írásbeli nyelvvizsgát is szereztetek, akkor azt két külön sorban kell rögzíteni.