szerző:
Eduline

Könnyen találhattok olyan nyelvtanárt vagy tanulópartnert, akivel csiszolhatjátok a beszédkészségeteket, vagy ellenőriztethetitek az írásaitokat - mindezt ingyen, otthonról, és szinte bármilyen nyelven. Tíz nyelvtanuló közösségi oldalt mutatunk be.

My Language Exchange

Százharminchárom országból több mint egymillió felhasználója van az egyik legrégebbi közösségnek, a My Language Exchange-nek. Az oldal a Cormier-módszert használja, vagyis2-4 fős vegyes csoportokban gyakoroltok, az általatok tanult idegen nyelv anyanyelvi beszélőivel és magyar anyanyelvű tanulótársakkal közösen - az idő egyik felében idegen nyelven, a másikban a saját anyanyelveteken beszéltek, meghatározott tanulási terv alapján. A módszerről itt olvashattok bővebben.

Speaky

A Speakyn háromféle módon találhattok tanulópartnert (ahogy az oldalon hívják, "language buddyt"): feladhattok egy saját hirdetést, amiben szerepel az anyanyelvetek, hogy mit szeretnétek tanulni és hogyan, emellett böngészhettek a már posztolt hirdetések között, esetleg kinézhettek magatoknak egy konkrét személyt, és küldhettek neki felkérést. Ezután elkezdhettek chatelni, és ha már kicsit jobban megismertétek egymást, jöhet a videochat.
©

Livemocha

A Livemocha egy nyelvtanuló közösségi oldal, ahol huszonöt nyelvhez találtok anyanyelvi vagy ahhoz hasonló szinten álló önkéntes "tanárokat". A rendszer tananyagokra épül, ezeket könnyű alapkifejezésekkel kezditek, a témaköröket videókkal, hanganyagokkal, szószedetekkel és nyelvtani összefoglalókkal egészítik ki. A tananyagok közben gyakorolhatjátok az írást és a kiejtést, ezeket eltárolja a rendszer, és amikor egy tanár vagy anyanyelvi beszélő ráér, értékeli - így nagy előnye, hogy nem kell ugyanakkor online lennetek. A Livemocháról részletesen itt írtunk.

©

Italk

Az Italki közösségében nyelvtanárok, anyanyelvi beszélők, illetve nyelvtanulók segítenek a tanulásban. A kínálatban épp úgy vannak fizetős órák, mint ingyenesek - utóbbiakért cserébe úgy "fizethettek", hogy ti is tartotok pár órát az anyanyelvetekből vagy egy olyan idegen nyelvből, amit jól ismertek.

How do you do?

A How do you do? adatbázisa hasonlóan működik, mint az Italkié, a regisztráció után megadhatjátok, milyen nyelven beszéltek (az anyanyelveteket is beleértve), és milyen szinten. Ezután böngészhettek a többi felhasználó között, és elkezdhettek chatelni vagy videochatelni velük. Emellett van nyílt chatszoba is, ahol egyszerre több emberrel beszélgethettek.

Easy Language Exchange

Már a regisztráció előtt megnézhetitek, mi az Easy Language Exchange kínálata: csak ki kell választanotok, milyen nyelven beszéltek, és mit tanulnátok. Hátránya, hogy a magyart nem adhatjátok meg mint beszélt nyelvet, így csak egy második idegen nyelv tanulásához ajánljuk.

The Mixxer

Az amerikai Dickinson College által kezelt Mixxer abban segít, hogy a skype-os gyakorláshoz tanulópartnert találjatok. Bár a regisztrációkor meg kell adnotok az anyanyelveteket és egy idegen nyelvet, amit szívesen megtanulnátok, a későbbiekben ezt a listát kiegészíthetitek, és más nyelven is adhattok "órát". A Mixxert részletesen itt mutattuk be.

©

Lingo Globe

Talán a Lingo Globe-on legrészletesebb a regisztráció, a felhasználónevetek mellett meg kell adnotok az életkorotokat, a nemeteket, a nemzetiségeteket és a tartózkodási helyeteket, de írhattok a hobbitokról, és kitölthetitek a bemutatkozást is - így főleg azoknak ajánljuk, akik szeretnék ezeket tudni a tanulópartnereikről. Megadhatjátok, milyen nyelven vagy nyelveken beszéltek, illetve mit szeretnétek tanulni, ezután kiválaszthatjátok a módszert is, azaz hogy levelezőpartnerrel, chaten, telefonon (vagy online hívással), videochaten, esetleg személyesen gyakorolnátok.

Conversation Exchange

A Conversation Exchange-en háromféle módszerrel tanulhattok idegen nyelveket. Kereshettek levelezőtársat, akivel az íráskészségeteket fejleszthetitek, videochaten javíthatjátok a szóbeli képességeiteket, a tartózkodási helyetek alapján pedig személyes találkákat is leszervezhettek.

Forvo

Ezen az oldalon nem tanulópartnert találhattok, de nagyon hasznos, ha szóbeli nyelvvizsgára készültök, vagy csak nem vagytok biztosak egy konkrét kifejezés kiejtésében. A Forvo 280 nyelv szavainak hatalmas adatbázisa, mindegyiket anyanyelvi beszélők mondták fel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!