szerző:
Eduline

A gimisek elismerik, hogy csak különórákkal sikerülhet az érettségi előtti középfokú nyelvvizsga, ennek ellenére sem bánják, hogy 2020-tól kötelező lesz a felvételihez - legalábbis ez derül ki a SZIE felméréséből.

©

A diákok is elismerik, hogy nem lehet középfokú nyelvvizsgához elegendő nyelvtudást megszerezni a középiskolákban - ez derül ki a Szent István Egyetem nem reprezentatív felméréséből.

Ennek ellenére, a megkérdezettek többésge helyesnek tartja, hogy a jelenlegi elsősök számára már kötelező lesz legalább egy középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez.

A diákok kétharmada szerint az iskolai nyelvoktatás nem elegendő arra, hogy középfokú nyelvvizsgáig vagy emelt szintű nyelvi érettségiig juttassa el őket. Nagyon sokan ezért magántanárhoz és/vagy nyelviskolába jártak, járnak - állapítja meg a felmérés.

Az egyetem az Educatio kiállításon, illetve a gödöllői Török Ignác Gimnázium és a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakgimnázium diákjai közt végezte el a felmérést.

Nemrég az alapvető jogok biztosa is megszólalt a felsőoktatási felvételhez 2020-tól kötelező középfokú nyelvvizsgák ügyében. Székely László szerint a rendelet alapjogi aggályokat vet fel, mert a középfokú oktatás nem adja át a középfokú nyelvvizsga feltételéhez szükséges tudást.