Nyelvtanulók, figyelem: ezért érdemes próbanyelvvizsgát tenni

Általában minden, amiben a vizsga szó szerepel, félelmet kelt bennünk. Még akkor is ha "próba". Pedig egy próbavizsga biztosan segít a nyelvvizsgára felkészülésben. Nézzük meg, hogyan!

1. Szintfelmérés

Próbavizsgával viszonylag megbízható képet kaphat bárki arról, hogy hol tart, mik az erősségei az adott pillanatban, és mely készségeit kell még erősíteni. Ha ezt több hónappal a nyelvvizsga előtt teszi, akkor bőven marad ideje a további fejlődésre. Tehát nemcsak a vizsgafelkészülést, de a próbavizsgát is érdemes időben megejteni.

hirdetés
hirdetés

2. Vizsgakörülmények szimulálása

Otthoni gyakorlás során nem mindig tartjuk be az időkereteket, viszont a próbanyelvvizsgán a felügyelők figyelnek erre. Ettől a próbálkozás sokkal életszerűbb lesz, jobban igazodik a valós vizsgakörülményekhez – ezáltal reálisabb eredményt ad, mint az otthon kitöltött tesztek.

Forrás: Shutterstock

3. Stresszoldó hatás

A nyelvvizsgázó teljesítményét nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire izgul, stresszel vizsgahelyzetben. Minden lehetőséget érdemes megragadni a stressz ezen tényezőjének csökkentésére, ezek között a valós körülményeket szimuláló próbavizsga a leghasznosabb.

4. Azonnali eredmény és visszajelzések

Akár írásbeli, akár szóbeli próbavizsgáról van szó, az egyik legfontosabb előny, hogy a vizsgázó azonnal megismeri az eredményét, amit egyes vizsgaközpontok (pl. Euroexam) azzal is kiegészítenek, hogy tapasztalt vizsgáztatóik az elért eredmények fényében részletes visszajelzést adnak helyben, vagy az eseményt követően emailben. így a próbálkozók hiteles képet kapnak erősségeikkel és további fejlesztésre szoruló készségeikkel kapcsolatban.

Itt vannak a legfontosabb infók a nyelvvizsgákról: nyelvtani teszt, szótárhasználat, feladatok

Az elmúlt hónapokban rengeteg infót gyűjtöttünk össze azoknak, akik éppen a nyelvvizsgára készülnek, vagy még csak most keresik a legszimpatikusabb nyelvvizsgaközpontot. Íme, a legfontosabb cikkek egy helyen. Hány feladatot kell megoldani a nyelvvizsgán? A rövid válasz: attól függ, melyik nyelvvizsgát választjátok.

Vannak hátrányok is?

Minimálisak: nem mindig lehet megteremteni a szükséges csendet, ha egy próbavizsga olyan nagyobb rendezvényen zajlik, mint például a Nyelvparádé vagy Educatio kiállítás. Emellett a hosszabb időt igénylő íráskészség vizsgarész bizonyos esetekben nem fér bele a próbavizsgára rendelkezésre álló időbe, így csak a teljes vizsgát szimuláló próbaírásbeliknél kerül be a csomagba.

Hogy juthatsz próbavizsga-lehetőséghez?

Általában több vizsgaközpont jelen van az olyan nagyszabású, évente sorra kerülő rendezvényeken, mint a Nyelvparádé vagy az Educatio kiállítás. Ezeken az eseményeken a legnépszerűbb forma az írásbeli próbavizsga, mely a vizsga feladataiból merít, általában a gyorsan javítható, feleletválasztós tesztek formájában.

Forrás: Túry Gergely

A valós helyzetet szimuláló szóbeli próbavizsgát elsősorban az Euroexam szervez ezeken az eseményen, vizsgáztatóik minden próbálkozónak a pontszámok mellett részletes visszajelzést és felkészülési tanácsokat is adnak.

Az utóbbi években az egyik legnépszerűbb kezdeményezés a Libra Nyelvkönyvesbolté, aki lehetővé teszi az érdeklődőknek, hogy a legnépszerűbb vizsgarendszereket egy-egy hónapon keresztül kipróbálják. Az Euroexam például épp cikkünk megjelenését követően, egész októberben rendez próbavizsgákat, illetve interaktív vizsgafelkészítő foglalkozásokat, hogy tovább segítsék a leendő vizsgázók felkészülését.

Lehet úgy is, hogy ki sem kell mozdulni a suliból!

Ez az opció korlátozottabban érhető el. Az interneten elérhető információk alapján az Euroexam kínálja a legtöbbféle, iskolák számára elérhető, „házhoz menő” programot: a többféle ingyenes és/vagy minimális térítés ellenében kínált írásbeli és szóbeli próbavizsga mellett interaktív vizsgafelkészítő foglalkozásokat is elvisznek az érdeklődő tanintézményekbe.

Tehát érdemes a vizsgára készülve figyelni a próbavizsga-időpontokat, és élni a lehetőséggel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X