Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Jön a szigor: nem csak terv, 2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga

5

"A kormány tervei szerint 2020-tól csak az mehet egyetemre, főiskolára, akinek legalább egy középfokú nyelvvizsgája van" - lehetett olvasni az elmúlt hetekben több lapban. Pedig mindez nem terv, a felvételi szabályokat tartalmazó kormányrendeletben már régóta szerepel az új feltétel.

Alapképzésre, osztatlan képzésre – az (1) bekezdésben foglaltak mellett, a (4) bekezdésben szabályozott kivétellel – az a jelentkező vehető fel, aki
a) legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik és
b) legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik.
(4) A (3) bekezdés b) pontját nem kell alkalmazni a művészet képzési terület képzésére jelentkezőre.

- olvasható a felsőoktatási felvételiről szóló kormányrendelet 2020. január 1-től hatályos verziójában.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Fazekas István

Vagyis a nyelvvizsga kötelezővé tétele rég nem csupán terv, a kormányrendeletbe - amely a felvételi feltételeket, a pontszámítási szabályokat, a minimumponthatárokat is tartalmazza - már 2014 végén bekerült.

Figyelmeztet az ombudsman

És nem is fog onnan kikerülni, hacsak a kormány nem hallgat Székely László ombudsmanra, akinek a jelentése szerint alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát.

Enyhe kényszer - a pedagóguskar elnöke szerint nem baj, hogy kötelező lesz a nyelvvizsga

Székely azt javasolja a kormánynak, hogy inkább fejlesszék az iskolai nyelvoktatás infrastruktúráját, és halasszák későbbra a szigorítást a tervezett 2020-hoz képest.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azonban már február közepén leszögezte: ötéves felkészülési időt adott a kormányzat, hogy a B2-es szintű nyelvtudás követelmény legyen a felsőoktatási felvételinél, a rendszert ugyanis csupán 2020-tól vezetik be.

A felvételi feltételek puhítása helyett az első középfokú nyelvvizsga megszerzését tenné ingyenessé a kormány - pontosabban magát a vizsgadíjat fizetnék ki a diákok helyett.

Már jövőre ingyenes lesz az első nyelvvizsga, és jön az ingyen KRESZ-vizsga is
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Nem tartom jónak a szigorítást! Egyetértek azzal, hogy a rosszabb nyelvérzékű ember is lehet jó szakember, sőt vannak olyan szakmák, amihez igazán nem is szükséges a nyelvtudás! A munkáltatót nem érdekli a vizsgapapír, az állásinterjún úgyis eldől, hogy tud-e nyelvet vagy sem. Azzal, hogy erőltetjük a nyelvtanulást, csak ösztönözzük a fiatalokat, hoyg próbáljanak szerencsét külföldön. Sajnos onnan egyre kevesebben jönnek haza, hiszen a hazai fizetések köszönőviszonyban sincsenek a kintivel. Külön kötelezés nélkül is megszerzi a nyelvtudást, akinek kell és érdekli. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy miért kell tanfolyamra és magántanárra költeni, amikor az iskolában sok éven át tanítják a főbb nyelveket??!! Lehet, hogy nem a nyelvtani kivételeket, nem használt igeidőket, hanem a beszéd- és íráskészséget, szókincset kellene erőltetni.

Az nagyon jó, ha valakinek van nyelvvizsgája, de ha valakinek nincs nyelvérzéke, még lehet jó szakember. Legyen kétféle diploma, aztán a munkakör döntse el, hogy kinek melyik kell.

A kezdetektől így illett volna...Bemeneti követelményként.
Az eddigi helyzet abnormális. Ha szervezetszerűen nem volt része az oktatásnak az idegen nyelv, akkor ???? Nyilvánvalóan egy munkáltató dönt, hogy nyelvtudással vagy anélkül foglalkoztat, kvázi felvétel esetén élő szóban, írásban meggyőződhet szíve - joga - igénye szerint a leendő munkatárs alkalmasságáról.

Nyelvvizsga nélkül nem lehet kiváló szakember valaki? Muszáj csak külföldre gyártani a munkaerőt?

Jó erős nálunk a nyelvvizsga lobby! Már az is felháborító, hogy a diplomájukat csak nyelvvizsga megléte esetén kapják kézhez a végzettek, ugyanakkor az oktatási intézmények - sem közép-, sem felsőfokon-, nem képesek képzési rendszerükben erre a hallgatókat fölkészíteni. Biznisz a köbön, magyar virtus!

Új hozzászólásFelsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X