Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Megszüntetnék az egyetemisták nyelvvizsga-kötelezettségét - jön az enyhítés?

20

Enyhítene a diplomaszerzés követelményein a felsőoktatási stratégia legújabb, átdolgozott változata, amely hamarosan a kormány elé kerül: azokon a szakokon, amelyeken az "idegen nyelv ismerete másodlagos", nem lenne szükség a bizonyítványra. A statisztikákon biztosan javítana az új rendszer.

Forrás: MTI / Filep István

"Fontos lenne alapjaiban végiggondolni és újraszabályozni a diplomaszerzés nyelvvizsgák letételéhez kötött követelményeit" - áll a legújabb, átdolgozott felsőoktatási stratégiában, amelyet pénteken fogadott el a Felsőoktatási Kerekasztal, így hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülhet. A stratégiáról szóló összes cikkünket itt találjátok.

hirdetés
hirdetés

A dokumentum szerint a hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium után a diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg a bizonyítványt. Az "irreális" nyelvvizsga-követelmények "észszerűvé tételével" 15-18 százalékkal lehetne növelni a diplomát szerzők arányát: a stratégia szerint a szabályozást képzési szintenként és képzési területenként kellene felülvizsgálni.

Másodlagos a nyelvtudás?

A dokumentum a tervezett változtatást azzal magyarázza, hogy vannak olyan szakmák, amelyekben az idegen nyelv ismerete a munkavégzés szempontjából másodlagos - ezeknek a szakoknak a hallgatói ugyanakkor diploma nélkül is el tudnak helyezkedni, és éppen azért nem szereznek nyelvvizsga-bizonyítványt, mert fontosabb számukra a munka és a családalapítás. A dokumentum szerint attól nem fognak többen idegen nyelveket beszélni, hogy a diploma kiadását nyelvvizsgához kötik.

Az biztos, hogy a statisztikákon javítana a diplomaszerzés feltételeinek enyhítése: az Európai Unió oktatási stratégiája szerint 2020-ra a 30-34 éves uniós polgárok körében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának el kellene érnie a 40 százalékot. 2011-ben az uniós átlag 34,6, a magyarországi azonban csak 28,1 százalék volt - igaz, a diplomások aránya 2000 óta a duplájára emelkedett.

2011-ben egyébként még teljesen más tervvel állt elő az oktatási államtitkárság: 2016-tól az egyetemi, főiskolai felvételin kötelezővé tették volna a középfokú, C típusú nyelvvizsgát. Végül a felsőoktatási törvénybe csak annyi került be, hogy a felvételi feltétele "lehet a meghatározott szintű nyelvtudás" - a követelményeket az évente kiadott, felvételi eljárásról szóló kormányrendelet szabályozza. Tehát akár az is megtörténhet, hogy egyes képzési területeken nyelvvizsgához kötik a felvételt, más szakokon azonban a diploma kiadásához sem lesz szükség a bizonyítványra.

"Beragadt" diplomák, kevesebb nyelvvizsgázó

A vélemények megoszlanak arról, hogy alapkövetelmény-e egy diplomással szemben az idegen nyelv ismerete. A probléma azonban létezik, és jelen van a vidéki főiskolákon, valamint a budapesti egyetemeken is. A Magyar Nemzet júliusi körképe szerint az Óbudai Egyetemen 35, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék a "beragadt" diplomák aránya.

A Nyíregyházi Főiskolán a hallgatók 45 százaléka, a Kaposvári Egyetemen 50 százaléka nem kapta meg a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. A vezető egyetemeket jóval kisebb mértékben érinti a probléma: a Budapesti Corvinus Egyetemen a hallgatók 11, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 3,4 százaléka nem rendelkezhet megfelelő nyelvvizsgával a diplomázáskor.

A parlament 2011-ben már elfogadott egy engedményt: ekkor vezették be a nyelvvizsga-amnesztiát, amely alapján azok a hallgatók, akik 2013-ban vagy korábban államvizsgáztak, de az abszolválást követő három évben nem tudták, nem tudják bemutatni nyelvvizsga-bizonyítványukat, az intézmény által szervezett vizsgával válthatják azt ki, de csak akkor, ha erre az adott intézmény rábólintott. Az amnesztiát elsősorban a főiskolák, például a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, az Edutus Főiskola, a Kodolányi János Főiskola és a Zsigmond Király Főiskola fogadta el, ugyanakkor ezekben az intézményekben is csak az alapszakosok élhetnek a belső vizsga lehetőségével, és a szakmai nyelvvizsgát sem lehet kiváltani. A nyelvvizsga-amnesztiáról itt olvashattok részletesen.

A 2005-ös, illetve 2006-os csúcs óta egyébként a 14-19, illetve a 20-24 éves korosztályban is csökkent a nyelvvizsgázók száma. 2012-ben a tizenéves korosztályból 53 ezren, a 20-24 évesek közül pedig 43 ezren tettek vizsgát: mindkettő rosszabb a 2003-as adatoknál. Új, az alapfokúnál is könnyebb nyelvvizsgát vezetne be az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amellyel leginkább a szakiskolai tanulókat céloznák meg. Erről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (20) , melyek közül a legfrissebbek:

biológus kutató anyuka

Esetleg tudja valaki, mely törvény alapján követel meg a Corvinus Egyetem kettő darab szakmaival bővített középfokú nyelvvizsgát a diploma kiadásához? A lányomnak csak egyet sikerült teljesíteni, és egyre nehezebb a helyzete, mert dolgozik (egyébként így is elfogadták a diplomáját!, illetve annak fénymásolatát, és a meglevő nyelvvizsgája bemutatását), és szült is már. Egyébként két normál középfokú nyelvvizsgája már régóta megvan, de ez nem elegendő ennek az egyetemnek. Vagy legyen felsőfokú, vagy legyen szakmaival bővített a nyelvvizsga. A lányom közgazdászként dolgozik így is, szerencsére a munkahelye (amerikai multi), ahol angol nyelven folyik a munka, nem olyan merev fafej, mint az egyeteme. Sajnos, hogy ezt kell mondanom! Vajon lehetséges, hogy ha nem teszi le a második szakmaival bővített nyelvvizsgát, akkor egy bizonyos idő után elveszti a közgazdász diplomáját? Fel vagyok háborodva azon a pökhendi kivagyiságon, amelyet ez az egyetem támaszt a hallgatóival szemben támasztott követelményeken keresztül kinyilvánít, és amellyel, véleményem szerint, elit voltát próbálja megerősíteni. Lányom az angol szakmaival bővített nyelvvizsgának sem azért vette hasznát, mert az a szókincs, amelyet ott megszerzett, annyira hasznos lett volna.Pusztán a tény, hogy ért és beszél angolul, az számított, a szorosan vett, témájába vágó szókincset a munkahelyén szedte fel. Ugyanez lenne a helyzet, ha egy olyan munkahelyre kerülne, amelynél a másik nyelvet kellene használni,amelyből szintén megvan a középfokú nyelvvizsgája, de nem szakmaival bővített. Felháborítónak tartom, hogy két középfokú nyelvvizsga sem elég egy diploma kiadásához a Corvinus Egyetemen!

Berzenkedő

Fura, hogy a 3-4 éves főiskolai képzés idején nem iktatták be a nyelvtanulást, azaz az intézmény sem tett az érdekében. Véleményem az, hogy ne az iskola döntse el, hogy kell e nyelvvizsga, hanem a munkáltató, ha egyáltalán a végzősnek szüksége van rá a munkaköre ellátásához. Aki meg naponta nem gyakorol egy nyelvet,mert nincs rá szüksége, akkor nyelvvizsgával is felejtős lesz a "tudománya".

Molnár László

Én a magam részéről egyetértek azzal amit itt többen írtak, hogy a nyelvvizsga megléte, nem biztosíték a magas szintű nyelvtudásra. Én azt vallom, hogy alapvetően mindenhez kell már manapság az angol nyelv. Sajnos vagy nem, de elvárják az értelmiségi munkahelyek. Nagyon sok helyen nem is a papír az elvárás elsősorban, hanem a nyelvtudás, amit nagyon helyesnek tartok. A reál szakok nyelvek nélkül is baromi nehezek, ez kétségtelen. Ott nem biztos, hogy indokolt nyelvvizsgát kérni, tanárin sem az. De pl. a bölcsészek mi a túrót fognak csinálni, ha nem tudnak idegen nyelven beszélni, magas szinten kommunikálni?Nekik ez az egyetlen esélyük a boldogulásra, az elhelyezkedésre, mert ők olyan hasznos tudással nem rendelkeznek, mint a reálos társaik. Bölcsész szakokon én inkább felsőfokot írnák elő, vagy angolból, vagy németből és egy másikból(mondjuk spanyol,olasz,japán,francia,kínai,orosz,holland,svéd,norvég,dán) nyelvek közül választhatnának egyet és azt is legalább középfokon kellene tudniuk. De az is elfogadható lenne, hogy mondjuk angolból felső, németből közép, vagy fordítva. De bölcsész szakok nyelvtudás, kommunikációs tudás nélkül egy pipa bagót sem érnek. Tehát szerintem nem lehet egy egységes koncepciót ráhúzni a szakokra nyelvtudás tekintetében. Egy gépész mérnök szak pl. önmagáért beszél, nyelvtudás nélkül is értékes, és borzasztó nehéz is. De pl. egy szabad bölcsész szak inkább közmunkás képző, releváns nyelvtudás és kommunikációs készség nélkül. Persze akinek nagyfokú protekciója van az is úgy is el tud helyezkedni, viszonylag jó munkahelyen, de én a tiszta, csalás nélküli játékról beszéltem.

Károly Szabó

Sok nyugati országban a bevándorlók anyanyelvét tupírozzák második nyelvnek:) Az egy érettségi-egy felvételi rendszer jó volt. A tudáshoz akarat kell, aki olyan diplomát akar, az akarjon nyelvet tudni, erre szánja rá a középiskolás éveit. Nem a tanár, hanem a személyes indíttatás tanítja meg veled a nyelvet. A mindenkire kötelező előírás ugyanolyan baki volt, mint a nemzeti dohánybolt:) Nyilas Misi a latint utálta, apámék a németet, utána sokan az oroszt.

Bea90

Én óvodapedagógus szakon végeztem tavaly, de sajnos a nyelvvizsga hiánya miatt a diplomám (mint még nagyon sok hozzám hasonló embernek ) bennragadt... Rendkívül jó ötletnek tartom, hogy azokon a szakokon, ahol tényleg nem szükséges a nyelv,mint például az óvónőknél, ott igenis adják ki a diplomát nyelvvizsga nélkül is!!! Hiszen senki nem azért tanult évekig, hogy a diplomáját még csak ne is lássa...én úgy gondolom, hogy egyáltalán nem az a lényeg, hogy van-e nyelvvizsgája valakinek vagy sem. A szakmájában lehet kiválóan teljesíteni annak is, akinek nincs nyelvvizsgája,sőt... Én nagyon szeretem a gyerekeket, szeretek velük lenni, foglalkozni velük és emiatt hogy nincs nyelvvizsgám ezt nem tehetem meg, mert ugye ha diploma nincs akkor munkahely sem... Kérdezem én, hogy egy óvodai csoportban, ahol 3-7 éves gyerekek vannak, miért kellene mondjuk egy óvónőnek angolul beszélnie??? Hiszen a gyerek még néha magyarul sem nagyon érti meg, hogy mit mondunk neki, akkor hogy értené meg más nyelven??? Az igaz, hogy már az óvodában el kellene kezdeni a nyelvtanulást,de az nem az óvónők feladata! Vannak nyelvi tanárok, akik valamilyen nyelvi szakon végeztek és ők foglalkoznak azzal a gyerekkel, akinek a szülei igénylik, hogy a gyereke idegen nyelvet tanuljon... Nagyon bízom benne, hogy megtörténik az, amiben sokat bízunk, elfogadják a javaslatot és tényleg ott ahol nem használják a nyelvet és egyáltalán nincs rá szükség, adják ki azoknak a diplomát akiknek "bennragadt" -nyelvvizsga bizonyítvány nélkül is!!!

Szie-Gtk

Közgazdaságtudományi Egyetemet végeztem 2006-ban kitűnő abszolutóriummal, 2 db középfokú c típusú nyelvvizsgám van,nincs szakmaim, amiből 2 db kellene még, vagy 1 szakmai+1 felsőfokú( lehet választani), így nincs a kezemben a diploma, a nyelveket egyáltalán nem használom,mert könyvelőirodában dolgozom. Egy kis faluban élek,a legközelebbi város 1 órányira van, ahol szakmai nyelvet tanulhatnék.37 éves vagyok családanya. Akkor én sosem kapok már diplomát???????????????,

Offner Klau

Én igazából egyet értek azzal,hogy a mai világban a nyelv igenis fontos, és nyelvtudás nélkül nehezen boldogul az ember. Viszont igenis vannak olyan szakok, ahol a nyelvtudás másodlagos. Hány olyan ember van akinek megvan a diplomája, de nem valami kitűnő a szakmájában, és rengeteg olyan ember van, aki szakmailag igenis felkészült, de a nyelvvizsga hiánya miatt sajnos nem kapja meg a diplomáját. Attól,hogy valakinek van nyelvvizsgája, az nem jelenti azt,hogy tud is beszélni az adott nyelven. Én idén 2013 júniusában végeztem Sopronban óvónőként,leállamvizsgáztam, megvédtem a szakdolgozatomat nagyon jó eredménnyel és nem kaptam meg a diplomámat,azért mert nincs nyelvvizsgám. Úgy gondolom,hogy semmivel se leszek jobb vagy rosszabb óvónő attól,hogy nekem van-e nyelvvizsgám vagy nincs. Persze egyértelmű,hogy egyes szakokhoz nélkülözhetetlen a nyelvtudás,de én például egyáltalán nem használom a munkám során és szerintem még sokan vagyunk így. Igenis sok olyan ember van,akinek nincs nyelvérzéke, és bizony többet küzd a nyelvvizsgáért,mint magáért a diplomáért. Véleményem szerint akinek szükséges a nyelvtudás, az előbb-utóbb rákényszerül arra,hogy megtanulja.

Barbi87

Sok hozzászólóval nem értek egyet, ugyanis a nyelvvizsga megléte nem egyenlő azzal, hogy az illető beszéli is a nyelvet!!!!Számtalan példa van arra, hogy valaki megszerzi a nyelvvizsga papírt (vagy így vagy "úgy"), a diplomát megkapja, de francot nem ért a szakmához. Van olyan, aki a saját szakterületén profi lenne, át tudná adni a jövő nemzedékének szaktudását, mégsem teheti, mert a nyelvvizsgája nincs meg! Természetesen jobb lenne, ha Mo.-on mindenki már általános iskola végén legalább egy nyelvet beszélne a magyar mellett folyékonyan, de ahhoz nagyon jó tanárok kellenének és egy szuper kiépített rendszer. Szarból várat nem lehet építeni. Saját példa: az általános iskolai angoltanárom orosz szakos volt az egyetemen, angolból megkockáztatom még papírja sincs a mai napig, mégis tanít.15 évesen annyit tudtam angolból, hogy van egy jelen idő meg egy múltidő (Present Simple, Past Simple). A szüleimnek meg nem volt pénze arra, különórákat fizessen.A középiskolai nyelvtanulásról meg ne is beszéljünk. A tanár lehet beszélte az angolt és elvégezte az egyetemet, de semmit nem tudtunk haladni, a tudásából semmit nem tudott átadni. Voltak tehetősebb diákok, akiknek a szülei finanszírozni tudták a különórákat, de sokan voltunk, akik csak abból a "tudásból" építkezhettünk amit "megszereztünk" a suliban. Az egyetemre meg igenis felvételiztem (humán szakra), mert nagyon jó voltam történelemből, magyarból stb. Tudtam, hogy a nyelvvizsga követelmény a diploma megszerzéséhez, de bíztam abban, a tantervben/órarendben benne foglaltatik majd egy ideggennyelv is. Háááát tévedtem. Ott is rengeteg pénzt kellett volna ahhoz fizetni, hogy angolt tanulhassak. Autodidakta módon készültem a nyelvvizsgára és csak a szóbelim lett meg és a hallott szövegértésem. Az írásbelim a mai napig nem és nem azért mert buta vagyok és hülye (mégha sokan ezt is akarják elhitetni velem).Kérdezem én, hogyan lehetséges az, hogy az egyetem csak akkor adja ki a diplomát ha rendelkezik a diák nyelvvizsgával, ha a feltételeket nem is biztosítja????Leállamvizsgáztam, megvédtem a szakdolgozatomat minden nehézség nélkül, mert megtanították. De a nyelvet eddig még senki nem tanította meg nekem rendesen. Arról meg nem is beszélek mennyien de mennyien megveszik a nyelvvizsgát.... annyian, de annyian rendelkeznek nyelvvizsgával,mégsem beszélik a nyelvet. Hogy is van ez? A csaló, aki megvette ő megérdemli hogy helye legyen a munkaerőpiacon, a becsületes, aki meg nem tud fizetni, az meg menjen a fenébe "kukázni"?! Legyen már végre igazság. A nyelvvizsga megléte tükrözze is akkor a tudást. És igenis, ha valaki elvégez egy egyetemet jelesre/kitűnőre, de nincs nyelvvizsgája, az nem azt jelenti hogy BUTA!! Van, aki meg beszél 2-3 nyelven mégsem tud elvégezni egy egyetemet. Van ilyen. Szóval, ahol tényleg csak "másodlagos" a nyelvtudás, azokon a szakokon igenis adják végre ki a diplomákat (óvónő, magyartanár, matektanár stb), de nyelvi szakokon pl. ot egyértelmű, hogy továbbra is követelmény maradjon a nyelvvizsga megléte (utóbbinál természetesen a tantervbe is be van építve az idegennyelv mint tantárgy).Nyelvtudásra én is tudom szükség van a mai világban, de nekem így alakult az életem, nem volt módom megtanulni rendesen.De munkát sem kapok, így még egy tanfolyamot sem tudok kifizetni!!!A nyelviskolák meg persze, hogy tiltakoznak, már annyi van abból is, alig bírják magukat fenntartani...Én Pannon Egyetemen végeztem, ott még belső házivizsgára sem volt lehetőség, mert az egyik legnagyobb (ha lehet így nevezni) nyelviskola a Pannon nyelviskola ott működik Vp-ben, az a székhelye. Nyilván nem szervez az egyetem "könnyített" vizsgát, ha ott van A PANNON NYELVVIZSGAKÖZPONT. Csődbe is menne....szóval nekem még könnyítésre sem volt módom. Jah igen, én felkerestem a nyelvvizsgaközpont vezetőjét és megkérdeztem, tudna-e nekem segítséget adni, hogy készüljek fel már "120adszorra" is magamtól a nyelvvizsgára.Azt a választ kaptam, végezzem el ezt xy tanfolyamot majdnem 100 ezer forintért, vegyem meg ezt és ezt a könyvet és akkor meglesz. Na nekem erre nincs pénzem mondtam neki,az internet segíthet-e felkészülni kérdeztem tőle. Mire ő, NEM, MERT A NETEN NINCSENEK FENT A trükkök, AMIKET A VIZSGÁZTATÓK VÁRNAK. AZOKAT CSAK A TANFOLYAMON TANULHATOM meg. Szóval ha ezen múlik, ebben a világban nem kapok nyelvvizsgát, de ha van igazság, lesz változás.

Bánki Dóra

Erről azért én tudnék mesélni.... Két középfokúval nem kapok meg egy vacak bsc diplomát, mert egy harmadik szakmai kell. Ez még rendbe is lenne, ha tényleg az adott szakmához vágóhoz ragaszkodnának, de érdekes módon egy a főiskolával kapcsolatban álló nyelvvizsgahely más irányú szakmaiját is elfogadják. A saját, belső nyelvvizsgát és a hozzá tartozó tanfolyamot pedig drágábban csinálják, mint egy "piaci" nyelvtanfolyamot, igen erős promócióval :(

Zaraken

Szerintem azért össze lehet kaparni legalább egy középfokút már a középiskola alatt, hiszen a diákoknak akkor még viszonylag sok szabadidejük van minderre. Csak akarni kell. Ami a probléma, hogy 15-16-17 évesen még nem vagy elég érett, felelősségtudatos, és nem gondolkodsz előre. "Majd az egyetem alatt megcsinálom" - próbálod halogatni a problémát. A nyelvvizsgáért járó pluszpont viszont egy jó motiváció, és a kurrensebb helyekre kell is, ha be akarsz kerülni. A Corvinust és a BME-t valószínűleg azért sújtja kevésbé a probléma, mert ott már gyakorlatilag a felvételihez is kell.

Egy alsóröcsögei büfészakra persze be tudsz kerülni pluszpontok nélkül is, de ott meg a tanulás mellett sem olyan nagy was ist das nyelvvizsgát csinálni. Ha már egyszer egész érettségiig leszartad a dolgot, akkor legalább most kapd össze magad. Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy valaki annyira antitálentum, hogy egy egyetemet el tud végezni, de egy nyelvvizsga kifog rajta.

Ami a probléma anyagi részét illeti, azzal viszont egyetértek: valóban nem olcsó dolog különtanárhoz járni meg nyelvvizsgázni.

Gábor Budai

legtöbben akiknek van se tudnak beszélni szóval tök mind1... simán megszüntethetik a követelményt

angoltanerő

Kedves Viki!
Nem mondtam el mindent a tanítási módszeremről, és szerintem félreértettél. A könyvemhez tartozik kérdezési lehetőség, blogon, emailben vagy személyesen, pont azért, ha valaki nem mindent értett meg. Mivel megvette az adott tananyagot kérdezhet, sőt, fel is hívjuk rá a figyelmet, hogy kérdezzen, és ne sokat merengjen egy problémán, mert úgy gyorsabban haladhat. És itt nem az én módszeremet és tankönyvemet akartam fényezni, hanem elmondani, hogy jó módszer kell a tanuláshoz, amit a tanárnak kell nyújtania, nem a tanulónak keresgélnie, és ez mindenkinek egyénre szabott, továbbá tanulni kell. A két dolog nélkül csak nagyon kivételesen tehetséges emberek tudnak könnyen nyelvet tanulni. Én csak abban tudok segíteni, hogy spórolok a tanulónak az idejével és energiájával, így persze a pénzével is, és akkor lépek színre, amikor éppen kell.

Holló Viki

Bartis Domokos: "Feltetelek biztositasa a nyelvvizsgahoz? Ez is olyan kifogas, amit azok hangoztatnak, akik luzerek. " ???? Elég elhamarkodottan bélyegzel meg látatlanban másokat...

Angolból, németből és japánból van középfokú nyelvvizsgám és valamit tudogatok oroszul. Szeretem az idegen nyelveket. Angolul és németül az iskolapadban, oroszul külön foglalkozáson tanultam, japánul pedig magamtól az interneten meg kikölcsönzött könyvekből tanultam meg. De attól még, hogy egyedül is meg tudtam tanulni, úgy gondolom, ez sokkal könnyebben és gyorsabban ment volna, ha nem órákon át kell keresgélnem egy kérdésre a választ az interneten, hanem van kihez fordulnom. Vagy ha tudom valakivel gyakorolni a beszélgetést, és nem csak animéből passzívan hallgatom a nyelvet. Ma már tudok jó módszereket a gyakorlásra, de ez nem ment egyből azonnal.

Egyébként sem mindenkinek megy az autodidakta tanulás. Van, aki igényli, hogy számon kérjék tőle a megtanult szavakat, van, akinek kell útmutatás, hogy kifejezetten egy adott nyelvvizsgára tudjon felkészülni. Lehet, hogy f*szán megértesz egy Die Hard filmet, de mondjuk nem tudsz megírni egy hivatalos levelet angolul. Sokminden van, amihez jól jön egy tanári segítség. Nem mindenki tudja magától, hogy milyen tankönyv jó neki, miből lehet jól felkészülni, és van, akinek a kiejtéssel vannak problémái. Nem kéne elhamarkodottan ítélkezni. Van, akinek igenis szüksége van tanárra. Bár nekem nincs, és neked sem, attól még tekintettel kell lenni mások képességeire is, és mások tanulási módszereire is.

László Endrődi

A nyelvet az érettségig kell megtanulni, nem ez egyetemi évek alatt kell elsajátítani. Persze akad hátrány is. Aki beszél idegen nyelvet hamarabb elhagyja a hazai munkaerő piacot, ami hátrány is ha közpénzből tanult.

Bartis Domokos

Csak egy valamit mondok: jelenleg a vilagban fellelheto informacio 90+ %-a angolul van. Hogyan akar valaki ugy diplomas / ertelmisegi munkat vegezni, ha nem beszel angolul? Igenis, nem eszperanto vagy lovari, hanem ANGOL. Egyebkent meg otthon panaszkodik mindenki, hogy nem becsulik meg a munkat, a diplomat, stb. Hat, mondok valamit: azert is keresel otthon annyi penzt, amennyit, mert a tudasod, a munkad annyit er a munkaeropiacnak. Nyelvtudas nelkul nem vagy sokkal tobb egy kinai munkasnal a szalag mellett. Ja, bocs, lehet, hogy kevesebb vagy, mert o legalabb olyan nyelvet beszel, amit 1,5 milliard ember beszel, te meg csak egy olya, amit 15 millio.
Zavar, hogy nem keresel eleg penzt? Tedd a tudasod versenykepesse panaszkodas helyett. Ez meg nem megy nyelvtanulas es tudas nelkul. Es hogy most orulsz, hogy a nyelvvzsga nem lesz kotelezo? Annal nagyobb luzer vagy.

Holló Viki

Kedves Vajd Péter! Ahhoz képest, hogy tanár vagy, eléggé meglep, hogy olyat ki tudsz jelenteni, hogy "van egy csomó uninteligens idióta, aki meg csak nyelvet bír tanulni". Hmmm... köszönöm a felvilágosítást. A nyelvszakos ismerőseimnek majd átadom üdvözletedet, hogy egy uninteligens idióta-képzőbe járnak, mert csak nyelveket tudnak tanulni.

Egyébiránt pedig a véleményem - attól függetlenül, hogy szeretem az idegen nyelveket, és egy magasabb tudományos körben, mint pl. jogász, közgazdász vagy diplomata, illik tudni legalább egyet - nem tartom fairnek, hogy ezt a diploma feltételéül állítsák. Nem egy olyan ismerősöm van, aki az egyetem mellett létfenntartással küzd. Nemhogy nyelvórákat vagy nyelvvizsgát nem tud fizetni, hanem a BKV bérlet árának az összekaparásával problémák vannak. Persze, van jó pár hallgató, aki szórja a pénzt, hozzánk is járnak Audival, meg ilyen-olyan drága autóval, de attól még, mert nekik feltűnési viszketegségük van, és az tűnik szembe jobban a külvilágnak, nem ez az általános.

Pálvölgyi Tibor jól látja a helyzetet. Az, hogy önmagában egy papírt követel az egyetem, de nem biztosítja hozzá az ingyenes megszerzési lehetőséget, nem fair. Vagy adjon lehetőséget ingyen nyelvórákra ingyenes vizsgalehetőséggel tantervi keretek között, vagy ne követeljen olyan dolgot, aminek az előfeltételeit nem tudja biztosítani.

Egyébként is meg tök mindegy, hogy milyen papírod van. A munkaadók tudást kérnek, nem papírt. Ha meg nem olyan helyre akarsz menni dolgozni, ahol elvárás, akkor meg fölöslegesen kidobtál egy csomó pénzt, mert ha nem használod, elfelejted a nyelvet.

machiko

Biztos, hogy akinek nincs az államvizsgáig nyelvvizsgája, az elbulizta, elfesztiválozta, nameg elvásárolta az árát, ugye? Az fel se merüljön ötletként, hogy esetleg a főiskolás gyerek is diákhitelből jár oda, bulizni nem jár, mert nincs pénz, és ami van, az is megy el szépen csekkekre. De lehet, hogy akinek ilyen gondjai nincsenek, az tényleg kidobja az ablakon a pénzt, csak sajnálom, hogy akkor nem áll alatta olyan, akinek szüksége lenne rá.
És nem a tanfolyamot kell szidni, lehet, hogy valakinél esetleg még jól is működik. A tanulási módszert nem lehet minden ember számára ugyanolyanná tenni, mert mindenkinek más segít. Természetes, hogy otthoni tanulás nélkül esély sincs rá, de se a tanfolyamokon tanító tanár, se a magántanár nem fogja letenni a vizsgát, mivel már neki van olyan.
Jártam tanfolyamra, jártam magántanárhoz, persze miután kibuliztam magam a ruhaboltban két fesztivál között (fenéket, munka mellett, minimálbéren), és meglett a diplomám... államvizsga után 2 évvel.

Vitek Vera

Van ahol felsőfokú nyelvvizsgával sem adják ki, mert szakmai középfokú kell. Mikor beiratkoztam a felsőfokú elég volt, mire államvizsgáztam már a szakmai kellett, így az enyém is bennragadt. Persze mehetek újra tanfolyamra, mert azóta a nyelvtan megkopott és vizsgázhatok megint 30.000 Ft-ért.

Balázs Péter Pető

hát hogy őszinte legyek, szerintem a nyelvvizsga megszerzéséhez elsősorban seggelni kell, és másodlagosak az anyagiak. . .a mai egyetemisták hajlamosak a szórakozóhelyeken vagy a ruhavásárlásokon vagy nyaralásokon pénzt pazarolni, nem a takarékosságukról híresek. Nyelvtanfolyamra nem érdemes pénzt kidobni, mert az olyan mint egy iskolai tanóra, nincs ott lehetőség az egyéni tanításra meg magyarázásra meg hogy a tanár nyomon kövesse a nyelvtudást, főleg mert az ott tanító tanárok is csak a pénzért csinálják, különben meg szarnak nagyot a diák nyelvtudásbeli fejlődésére. . .a másik: különóra az szükséges hozzá, de nem annyi, kevesebb is elég, mert a legtöbb diák a különórán se figyel oda, sok csak alibiből van ott, és nem is veszi komolyan a tanulást, szóval ha valaki otthon tesztfeladatokat megcsinál, és a tanárral megbeszélik a hibákat-magyarán kellően motivált- akkor kevesebb is elég!! A nyelvvizsga díj meg azért nem lehet akadály, mert nem azon a több tízezren múlik, hogy valaki letehi-e, mert ha valaki már egyetemen is tud tanulni, van rá pénze, akkor nem a vizsgadíjon múlik. A diákok annyi mindenre szórnak el pénzt értelmetlenül (bulipénz, fesztiválok stb.) hogy ha nagyon akarnák elő tudnák teremteni a feltételeket hozzá. . .

Mózsik László

Botrányos...Aki nem tud felmutatni legalább egy idegennyelv ismeretét, hogyan nevezheti magát tanult, egyetemet végzett embernek.

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X