Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diploma nyelvvizsga nélkül? A hallgatók harmada nem veheti át az oklevelet

9
Forrás: Túry Gergely

A nyelvi bizonyítványok hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok helyen 30 százalék feletti, de vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol az oklevelek közel felét nem adták ki emiatt - írta a Magyar Nemzet. Hol bólintottak rá a "nyelvvizsga-amnesztiára"? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés

A lap keddi számában közölte, alig-alig csökken azok sokezres tábora, akik még a tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges papírt, pedig az elmúlt években többször is felvetődött az ötlet, hogy felvételi követelménnyé váljon a nyelvvizsga.

A lap több egyetemet is megkeresett a kérdéssel, hogy milyen arányt képviselnek a "beragadt" diplomák. A Szent István Egyetemen például a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem kaphatta meg emiatt a diplomát, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, az Óbudai Egyetemen 35, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 32, a Színház és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék ez az arány.

Ennél jóval magasabb, 45 százalék a Nyíregyházi Főiskolán, és még ezt is meghaladja a Kaposvári Egyetem 50 százalékos mutatója. Ugyanakkor a vezető egyetemeken jóval kisebb ez a probléma, például a Budapest Corvinus Egyetemen 11, a Műegyetemen pedig mindössze 3,4 százalékot tesz ki a nyelvvizsgával nem rendelkező végzősök aránya.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

KitKat11

Kedves "beragadt diplomások"!

Szívből ajánlom az Nektek alábbi képző intézményt! Megéri betérni és nekivágni az utolsó

lépcsőfoknak, ami elválaszt a diplomádtól.

~ 2014. december 31-ig van lehetőséged jelentkezni a képzésekre ANGOL, NÉMET és

FRANCIA nyelvből, amennyiben már sikeresen leállamvizsgáztál, de még hiányzik a

nyelvvizsgád. ~

További információért és az előzetes igényfelmérésért kattints ide: http://

diplomamento.studioitalia.hu/ .

Jelentkezés a képzésre: www.ofatar.hu oldalon, regisztrációt követően.

#STUDIOITALIA

KitKat11

Kedves "beragadt diplomások"!
Szívből ajánlom az alábbi képző intézményt! Megéri betérni és nekivágni az utolsó lépcsőfoknak, ami elválaszt a diplomádtól.
~ 2014. december 31-ig van lehetőséged jelentkezni a képzésekre, amennyiben már sikeresen leállamvizsgáztál, de még hiányzik a nyelvvizsgád. ~

http://diplomamento.studioitalia.hu/

Zolika87

Engem hihetetlenül nyomaszt, hogy kötelezően le kell nyev vizsgázni a diploma kiadásához. Nem csak azért, mert nekem is emiatt áll az életem évek óta. Egyszerűen nem értem, hogy miért kell ez? Ez egy Magyarság elleni bűntett... Kötelezni a felnövekvő fiatal értelmiséget, hogy már-már jobban ismerje pl az angol nyelvtant mint saját anyanyelvéét. Aztán csodálkoznak, hogy elmennek a fiatalok... Hát talán nem kellet volna ráerőltetni hogy idegen nyelven beszéljen!

partilile

40 évesen, 5 éve küzdök a nyelvtanulással nulláról, lassan 400e Ft-nál tartok, és még nem látom a végét. Sajnos ennyi idősen, heti egy-két óra nem igazán elég egy középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez. Van egy diplomám, de még sincs. Tanultam egy csomót, napi 12-16 órákat, elsőre mindenből levizsgáztam, mégsem vagyok az adott 'szakmában' semmi, mintha el sem végeztem volna. A mi korosztályunk még nem tanult idegen nyelvet (kivéve Orosz) az általános iskolában, és ennek nagyon érzem a hiányát...

freni

40 évesen 2005-ben államvizsgáztam. A tanulmányaim alatt és utána felneveltem két kamasz gyereket, középvezetőként dolgoztam napi 10-12 órát, este főztem, mostam takarítottam a gyerekeimmel tanultam. Se időm, se pénzem, sem energiám nem maradt arra, hogy nulla szintről (mert én még nem érettségiztem nyelvből)megtanuljak egy nyelvet. Most 47 éves vagyok a beosztásomat elvesztettem a fizetésemnek a harmadát kapom és sajnos a diplomám még mindig abban a bizonyos páncélszekrényben van. Akik velem egykorúak és volt lehetőségük előbb diplomát szerezni senkinek nincs nyelvvizsgája(illetve csak annak akinek szüksége volt a nyelvtudásra a munkájához), de diplomája igen. Szerintem ez nem igazságos.

Büki-Vilics Renáta

Ahhoz hogy nyelvvizsgája legyen az embernek, normális oktatásban kellene részesülnie, s amíg vannak olyan tanárok a középiskolában, akik semmit sem érnek, akkor mindig lesznek olyan diákok akik bár végig küzdötték magukat az egyetemi éveken s "üres" kézzel kell távozniuk!
A nyelvtanároknál kellene kezdeni az átalakítást!

Kata Szomor

Szerintem írják bele, hogy nincs nyelvvizsga, és - amennyiben a szakirány sem követeli meg - adják ki nyelvvizsga nélkül a diplomát, főleg a 40 év felettieknek. Nem lehet a huszonévesekkel egy kalap alá venni őket (ahogy a munkaerőpiacon sem veszik!), továbbá nem korrekt a kb. 2millió Ft-os tandíjért SEMMIT sem adni cserébe!

sztar44

minek nyelvvizsga? tényleg a szocializmusban élünk még... a piac úgyis eldönti, hogy kell-e az a munkavállaló, aki nem beszél idegen nyelveket. egy normális HR-s a felvételi elbeszélgetésen vált angolra vagy németre, és arra kell tudni válaszolni... ha meg nem kell a nyelvtudás, akkor úgyis mindegy.

CyberPunk

A műegyetemen tudtommal van ingyenes nyelvoktatási lehetőség, saját bme-s nyelvvizsgázó hely stb.

Nálunk meg van több ezer diák számára kiírva vagy 60 hely, ráadásul 800 forint / 45 perc.
Ennél olcsóbban járok maszek nyelviskolába 6 fős csoportba...

Új hozzászólásNyelvoktatás hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X