Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyibe kerül a középfokú nyelvvizsga?

Ötszáz-hétszáz óra tanulás – legalább ennyi kell ahhoz, hogy egy átlagos középiskolás elsajátítsa az első idegen nyelvet, és B2-es, vagyis középfokú nyelvvizsgát tegyen. A tanult nyelvvel rokonságban álló másik idegen nyelv ismeretével (például ha mindkettő indoeurópai nyelv) ebből 150-200 órát le lehet faragni, ha pedig közeli rokonról van szó (például angol-német vagy neolatin nyelvek) akkor többet is - mondja Rozgonyi Zoltán, az Euro Nyelvvizsgaközpont vezetője.

Forrás: MTI Fotó: Kollányi Péter
hirdetés
hirdetés

A B2-es szint elérését követően további 120-180 órányi nyelvtanulás után érdemes próbálkozni a C1-es, vagyis felsőfokú nyelvvizsgával ezen a szinten a legfontosabb tényező az önálló nyelvhasználat, a különböző műfajú szövegek olvasása és hallgatása, ezek nélkül nehéz teljesíteni a kommunikációközpontú vizsga követelményeit.

Rozgonyi Zoltán szerint a magánoktatásban az óradíj 1000-4000 forint, így a kezdő szinttől indulva a középfokú vizsgáig legalább 6-700 ezer forintot kell kifizetni, de ugyanez akár kétmillió forintba is kerülhet attól függően, hogy egyénileg vagy csoportban tanulsz. A C1-es szint elérésére további 2-600 ezer forintot kell szánni – mindehhez jön a 20-40 ezer forintos vizsgadíj.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X