szerző:
Eduline

Nyelvvizsgával kapcsolatos általános kérdésekre a válaszok az Oktatási Hivatal honlapjáról

Mi a különbség az egynyelvû és kétnyelvû nyelvvizsgák között?
Különbség az egyes vizsgák között abban van igazán, hogy egyes rendszerek tesztelik a magyar és idegen nyelv közötti közvetítési (pl. írásban a fordítási) készséget is, mások viszont nem Azok a vizsgák, amelyeken elõfordul írásban, vagy szóban a közvetítési feladat, azok kétnyelvûek, amelyeken ilyen feladat nincs, azok az egynyelvû nyelvvizsgák. Legtöbb célra mind az egynyelvû, mind a kétnyelvû bizonyítvány alkalmas.
 
Ad-e ki az OH NYAK idegen nyelvû igazolást arról, hogy mi áll a régebbi csak magyar nyelvû nyelvvizsga bizonyítványban?
Egyelõre ilyen igazolás kiállítására nincs lehetõség.

Munkáltatóm nem fogadja el az Állami nyelvvizsga bizonyítványomat, mivel a vizsga típusa nem szerepel rajta. Ad-e ki az OH NYAK hivatalos igazolást arról, hogy az Állami nyelvvizsga (2000. elõtti) milyen típusú volt?
Ha ezt tõlünk a bizonyítvány birtokosa kéri, kiállítunk ilyen tartalmú igazolást.

Az egyik diákom augusztusban szeretne alap „C” típusú angol nyelvvizsgát tenni. Hol vizsgázhat?
A honlapunk használja: Kattintson a „Vizsgára készülõknek” c. mezõben a „Hol? Mikor? Keresés az adatbázisunkban” sorra. A keresõben aztán jelölje be nyelv, idõpont, hely szerint, és a „Keresés” utasításra megjelenik az összes lehetséges vizsgahely.

Általános és szaknyelvi bizonyítványok viszonya
A Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület 2008.10.13-i állásfoglalása szerint az államilag elismert általános nyelvi nyelvvizsga-bizonyítványt helyettesítheti az ugyanabból a nyelvbõl ugyanazon a szinten szaknyelvi vizsgán szerzett államilag elismert bizonyítvány. Fordított helyzetben ez a megállapítás nem érvényes, a szaknyelvi bizonyítványt nem válthatja ki az általános nyelvi bizonyítvány.
 
forrás: Oktatási Hivatal