szerző:
Eduline

Ha a nyári hőségben vízpartra kívánkoztok, de már nem futja a zsebpénzből strandbelépőre, itt a három legjobb ingyenes szabadstrand Budapest környékéről.

©

Velencei-tó

Ha a balatoni életérzésre fizetnétek be, de nincs kedvetek két órát utazni, a Velencei-tavat ajánljuk. A tó Budapesttől 50 kilométerre van, ami busszal és vonattal is legalább egyórás utazás, de cserébe több szabadstrand közül válogathattok Gárdonyban, Agárdon és Velencén is.

Mi Velence legújabb szabadstrandját, a Velencei-tó kapuját ajánljuk, amelyet több mint kétmilliárd forintos beruházással újítottak fel nemrég. A május végén átadott strandot "trópusi tengerpartként" hirdetik, és valóban homokkal szórták fel, illetve vadonatúj napozóágyakat és napernyőket bérelhettek.

Megközelítés
Velencére vonattal és busszal is eljuthattok, utóbbi esetében a Lidó Étterem megállónál kell leszállnotok. A régen Ifi Strand névvel működő Velencei-tó kapuját a Tópart utcában találjátok, a buszmegállótól 400, vasútállomástól pedig mindössze 300 méter sétára.

Dunabogdány

A nyugodtabb, szentendrei Duna-ág kedvelőinek ajánljuk a 2009-ben megnyitott bogdányi szabadstrandot. Dunabogdány Visegrád mellett található, Budapestről 35-40 kilométer autóval, busszal pedig egy óra alatt érhető el.

Megközelítés
A dunabogdányi szabadstrandot a Strand utcában találjátok, ez a Kossuth Lajos útról nyílik a Dunára. Az Újpest Városkaputól induló 880-as buszjárattal a Patak megállóig kell mennetek, Szentendrétől pedig a 880-as és a 882-es járat is elvisz titeket Bogdányra. Kerékpárút nincs végig kiépítve, Leányfalu után például főúton tudtok tekerni.

Alsógöd, Felsőgöd és a Homoksziget

Ha nagyon gyorsan szeretnétek eljutni a vízhez, és nem bánjátok a hullámzást sem - hiszen a főágon nagyobb a forgalom - akkor Gödre menjetek. A Budapesttől 25-30 kilométerre lévő település busszal és vonattal is megközelíthető, mindkettővel körülbelül fél óra. A Széchenyi csárda közelében található szabadstrandot két éve nyitották meg, de Felsőgödön is van egy kiépített strand, ráadásul egy harmadik fürdőzőhelyet, a Homokszigetet is érdemes felkeresnetek, ahol szintén legális a fürdőzés, de nincs beépítve a part. A szabadstrandokat bólyákkal, zuhanyzókkal látták el, és halas étkezde is van a parton. Itt vannak az idei árak: ez a négy legolcsóbb strand Budapesten.

Megközelítés

A gödi vonatok a Nyugati pályaudvarról indulnak Vác felé, a buszok pedig Újpest Városkaputól, 300-as számozással. Az alsógödi szabadstrand a Béke út végén található, ehhez a vonatról az alsógödi állomáson kell leszállnotok, buszról pedig a Gólyafalatozó megállónál. A felsőgödi strandot a Duna út végén találjátok, ez a vonat felsőgödi állomását és a busz Autópihenő megállóját is érinti.

A Homokszigetet nehezebb megtalálni: ha az alsógödi szabadstrandról indultok, akkor a Duna melletti sétányon kell északra tartanotok addig, amíg el nem éritek a gátat. Ha célirányosan mennétek, akkor a vasútról Gödön szálljatok le, a buszról a Kincsem csárdánál, innen pedig a Köztársaság úton juthattok el a vízig - de érdemes útbaigazítást kérni. Ha biciklivel mennétek, számítsatok rá, hogy a kerékpárút Dunakeszin nincs kiépítve.

Fontos, hogy amennyiben most először fürdőztök folyóvízben, akkor vigyetek magatokkal valakit, akinek van már benne tapasztalata. Az áramlatok miatt csalóka a víz, ráadásul hirtelen mélyül, így nem olyan veszélytelen a fürdés, mint a tavakban.

Campus life - evés-ivás, buli, könyv, kultúra kevés pénzből

Hol lehet 600 forintért ebédelni? A Corvinus-ELTE BTK-ELTE ÁJK háromszögben jártunk, első cikkünket itt, a másodikat itt olvashatjátok el. A BME és az ELTE lágymányosi campusához közeli olcsó éttermekről, menzákról itt olvashattok.

Hogyan mehettek múzeumba teljesen ingyen? Cikkünket itt találjátok, arról pedig, hogy hogyan spórolhattok a tankönyveken, itt olvashattok. Arról, hogy hogyan lehet színházjegyet venni 400-500 forintért, itt találtok tippeket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!