szerző:
Eduline

Nyilvános vitára hívják Orbán Viktort, akinek február 7-ig kell választ adnia. Ha nem áll ki vitázni a diákokkal, február 23-ra újabb tüntetés szerveznek - ezt jelentette be a Független Diákparlament.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, két hete több ezren tüntettek az igazságosabb, demokratikusabb, diákközpontú és modern, a tanulókat nem túlterhelő oktatási rendszerért, sőt ultimátumot is adtak a kormánynak. A diákok tizenkét pontban foglalták össze követeléseiket, amelyekre - hangzott el a demonstráción - január 31-ig estig vártak jogszabályi garanciát a kormánytól.

Többek között azt követelik, hogy

töröljék el a nulladik órákat
ne legyen hosszabb a tanév
ne szorítsák ki az oktatásból a 18 évnél fiatalabbakat
állítsák vissza a 2011-es felsőoktatási felvételi keretszámokat
hozzanak létre névtelen tanárértékelő rendszert, amelynek az eredményei nyilvánosak
legyen szólásszabadság az iskolákban, senkinek ne tiltsák meg a nyilatkozást
az általános iskolákban 25-re, a középiskolákban 30-ra csökkentsék a maximális óraszámot
ne legyen kötelező a szakmai érettségi

Mivel nem kaptak érdemi választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Orbán Viktorhoz fordulnak. A miniszterelnököt nyilvános vitára hívják - ha nemet mond vagy nem reagál a megkeresésükre, február 23-án újabb tüntetést tartanak.

Nem vagytok ti sem birkák, sem marhák: utcára vonultak a diákok

Több ezer diák, szülő és tanár tüntetett a minőségi oktatásért az Alkotmány utcában, a felszólalók a diákok túlterheltségére, a felsőoktatási felvételi rendszer igazságtalanságára, a tanterv átgondolatlanságára hívták fel a figyelmet. A tömeg időnként a 2012-es diáktüntetések "semmit rólunk nélkülünk" mottóját skandálták.