szerző:
Eduline

Van, akinek tetszik az ötlet, mások szerint a jelenlegi tantervek mellett kilenc év alatt sem készülnek majd fel jobban a továbbtanulásra a diákok, mint most - többek között ilyen kommentek érkeztek Balog Zoltán erőforrás-miniszter pénteki, a kilencéves általános iskola bevezetéséről szóló bejelentésére.

©
Ahogy arról pénteken beszámoltunk, nagy bejelentést tett egy szakmai rendezvényen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Azt mondta, a legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami "egyfajta preschool-t (előiskola) jelent", mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak.

Hozzátette, hogy a bevezetését komoly társadalmi vita fogja megelőzni, miközben a szükségességéről egyre inkább szakmai konszenzus van. A tervek között speciális tanulmányi program van, de arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás - tette hozzá.

Az újabb - és nem először előkerülő - oktatási ötlet az eduline olvasóit is megmozgatta, sokféle vélemény érkezett, ezek közül szemezhettünk. Mi a ti véleményetek? Várjuk a további kommenteket itt és Facebook-oldalunkon.

Kapkodások ismételten. Kíváncsi vagyok, milyen előkészületek lesznek, a szakmát, nem akik odafönt agyamentségeiktől nem látnak, hanem azokat mennyire fogják megkérdezni, akik a végeken tanítják majd mindazt, amit az új tantervvel együtt kitalálnak, 9 évig az általános iskolában. Kísérleteznek a gyerekekkel, az oktatás hosszú távon kamatozik, ezt tudomásul kellene végre venni!

Kivételesen nem tartom rossz ötletnek, de csak akkor, ha az alsó tagozat,az alapozó szakasz lesz egy évvel több. Sajnos a szociális olló már akkora, hogy két azonos korú gyerek fejlettsége közt hatalmas különbségek vannak. Muszáj a lemaradókat felzárkóztatni, minél korábban.

Ha a tananyag ugyanennyi marad
és ilyen szerkezetű, akkor fából vaskarika.

Ki fogja őket tanítani? Ugyanis a csoda kép, amit hangoztatnak, egyáltalán nem valós! Nincsenek matematika, fizika, kémia szakos tanárok, örül az ember, ha nyugdíjas kolléga vállalja ezeket az órákat. S ez nem csupán a falusi kisiskolák problémája, hanem a városoké is! Az álláshirdetések tömegével olvashatók erre a területre. De nincs angol szakos tanár, lassan a testnevelés, biológia, sőt már a tanítói szak is hiány lesz.

Úgy gondolják, hogy 9 év után ezzel a tantervvel (????) okosabban kerülnek ki az iskolából? Hát a kitalálók visszamehetnének óvodásnak.

Miért, a mai gyerekek butábbak, mint mi voltunk anno? Már megint változtatás újabb, tantervek, könyvek stb... Felesleges pénzkidobás, aki nyolc év alatt nem tudja elvégezni az általános iskolát, az kilenc alatt sem tudja, mert lusta, nem tanul, a szülő nem figyel rá soroljam...... 40 évig tanítottam, eléggé ismerem a problémát.

Mi a valódi cél?
16 éves koráig tanköteles, általánosból már mehet az utcára?

Hol fog elférni még 1-2-3
az új évfolyamból?

Nem értem a hozzászólókat: a mostani 8 osztályos nem jó, mert a felmérések ezt mutatják. A 9 osztályos sem tetszik. Ha 7-re csökkentenék, nyilván az se tetszene. Tehát mi lenne jó?

Ötletelünk, ötletelünk?
Legkevésbé az évek számán múlik az oktatás hatékonysága! :( Inkább 6/6 - ha már...!