Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Döntött a kormány, jön a 9 osztályos általános iskola

9

Jöhetnek a 9 osztályos általános iskolák, de részleteket egyelőre - úgy tűnik - a kormány sem tud mondani.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

A legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami "egyfajta preschool-t (előiskola) jelent", mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak - erről Balog Zoltán emberminiszter beszélt egy szakmai rendezvényen.

hirdetés
hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a bevezetését komoly társadalmi vita fogja megelőzni, miközben a szükségességéről egyre inkább szakmai konszenzus van. A tervek között speciális tanulmányi program van, de arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás - tette hozzá.

Balog szerint a "gyermekút" tekintetében mindig az átmenet a legnehezebb, vagyis bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába, vagy általános iskolából a következő szintre kerülni. Az MTI szerint azt mondta, emiatt is van szó fontos szakmai döntésről.
hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

nem-ek

Jó lenne,ha valóban a szakszolgálatok pedagógus létszámát sikerülne fejleszteni, kevés esélyt rátok rá azonban. Kevés logopédus, mozgásterapeuta, szurdopedagógus, pszichológus van ugyanis.Sajnos ők sincsenek fizikailag sokan. S az utazó pedagógusi hálózat sem kedvez nekik itt sem, s a többi iskolában sem, ugyanis aki utazó, annak ma már beleteszik a munkaköri leírásába, hogy neki ez kötelező! Ja, hogy saját kocsival, mindenféle időjárásban, időre, mert az órák ugyebár pontosan kezdődnek, s mindezt 15.-Ft-ért,mert ugyebár ezeket akkor már nem kirendelésként veszik....hát, senki nem ellensége a saját pénztárcájának, vagyis miért én fizessek, azért, hogy még 2-3-4 stb. településre járjak tanítani? holott nem én akartam odajárni, csak kiadták feladatba! (az Apeh ár is csak a benzint fedezi...)Hát szívesen látnám melyik államtitkár, van belőlük bőven csinálja ezt ennyiért, ha valahová elutazik netán látogatásra?! gyanítom egyik sem, de biztosan nem saját a kocsijával teszi...nos ez sem kedvez a pedagóguspálya népszerűségének, és még sorolhatnánk tovább...

Én inkább a 10 osztályos általános iskola híve vagyok (5 alsó+5 felső). Viszont teljesen megszüntetném a középiskolákat, az érettségit. 16 évesre vinném le a nagykorúságot, és onnantól kezdve az ifjú felnőtt dönt, hogy milyen szakmát akar tanulni. És egységesen mindent szakmai képzésnek tekintenék, az ácsot és az orvost is, amit a maga-maga képzési formájában lehetne elsajátítani.

latzi

Ezerrel megy a lebutítás!Csinálhat a Kormány,amit akar:Elnyomják az értelmet!9 osztály?Hogyan tovább?Hittannal meg manipulált történelemmel csak a Segg utca 6.szám marad.

nem-ek

Kapkodások ismételten. Kíváncsi vagyok, milyen előkészületek lesznek, a szakmát, nem akik odafönt agyamentségeiktől nem látnak, hanem azokat mennyire fogják megkérdezni akik a végeken tanítják majd mindazt,amit az új tantervvel együtt kitalálnak, 9 évig az általános iskolában.Kísérleteznek a gyerekekkel,az oktatás hosszú távon kamatozik, ezt tudomásul kellene végre venni! Sajnos a mai szülők nagy része valóban az iskolától várja el, azt ami az ő feladata lenne, a nevelést. A felnőttek, az idősek tiszteletét nem az iskolában kellene először hallania, mint azt sem, hogy van feladata, az ő munkája a tanulás lenne.Valóban könnyebb nekik az elektronikus pórázok(okos telefon, tablet stb.)használatát engedélyezni, mint beszélgetni a kamasz gyerekével,aki épp erre vágyna s nem az internetre. S még egy nem elhanyagolható kérdés:ki fogja őket tanítani? Ugyanis a csoda kép, amit hangoztatnak, egyáltalán nem valós! Nincsenek matematika,fizika, kémia szakos tanárok, örül az ember, ha nyugdíjas kolléga vállalja ezeket az órákat. S ez nem csupán a falusi kis iskolák problémája, hanem a városoké is! Az álláshirdetések tömegével olvashatók erre a területre. De nincs angol szakos tanár, lassan a testnevelés, biológia, sőt már a tanítói szak is hiány lesz. A fiatalok gyorsan elhagyják a pályát, nincs is kedvük ennyi felesleges adminisztrációt, neveletlen gyereket látni. Persze, ilyenkor mondják a mindenhez értők, mint ahogyan a focihoz is mindenki ért, hogy régen is voltak rossz gyerekek, igen voltak, s lesznek is. A különbség a neveltségi szintben mutatkozik meg, a tiszteletben,a munkához való hozzáállásban pl.és még sorolhatnám. Nem butábbak a mai gyerekek egyáltalán, más élethelyzetbe születtek, más a világ körülöttük. Borzalmas-tartalmú, stílusú- filmek, sorozatok veszik körül a Tv-ben, az interneten át egyaránt, amit egyedül, ellenőrizetlenül néznek odahaza, s nincs akivel megbeszéljék - ez nem az iskola feladata lenne.Sajnos mindez nem változik,amíg itthon főként biorobotokra s nem gondolkodó, kreatív emberekre van szükség...

Úgy gondolják, hogy 9 év után ezzel a tantervvel (????) okosabban kerülnek ki az iskolából? Hát a kitalálók visszamehetnének óvodásnak.

Valamit tenni kell, mert ma 6-7 évesen iskolába kerülő gyerekek jelentős része nagyon buta, és fogékonyságra a tudásra szinte 0. Mindent készen akar kapni. Kutatások bizonyítják, hogy 4 éves korig a legfogékonyabban a gyerekek, s ha a családban ennek kiaknázása elmarad, és sajnos elmarad, akkor ez nehezen pótolható. Ma a családokban egyszerűbb a tabletet, vagy az okos telefont a kezébe nyomni a 2-3 éves gyereknek, mint mesét, verset olvasni neki. Pár hete utaztam a vonaton és az anyuka megkérdezte a 3 éves gyerektől, hogy megnézheti-e a leveleit a telefonon. Szánalmas. A másik ami szánalmas, hogy ezek az anyukák/apukák megvannak arról győződve, hogy a gyerek ért a számítógéphez, mert van bátorsága bármilyen gombot/funkciót kipróbálni. Ez olyan, mintha azt mondaná valaki aki tud autót vezetni, hogy ő ért a gépjármű gyártáshoz/tervezéshez.

Kamupipőke

Balog páter nem százas! De van az píííííííííz, amér' annyi....

Mindig kitalálnak valami OKOSSÁGOT......

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X