Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Döntött a kormány, jön a 9 osztályos általános iskola

9

Jöhetnek a 9 osztályos általános iskolák, de részleteket egyelőre - úgy tűnik - a kormány sem tud mondani.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

A legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami "egyfajta preschool-t (előiskola) jelent", mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak - erről Balog Zoltán emberminiszter beszélt egy szakmai rendezvényen.

hirdetés
hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a bevezetését komoly társadalmi vita fogja megelőzni, miközben a szükségességéről egyre inkább szakmai konszenzus van. A tervek között speciális tanulmányi program van, de arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás - tette hozzá.

Balog szerint a "gyermekút" tekintetében mindig az átmenet a legnehezebb, vagyis bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába, vagy általános iskolából a következő szintre kerülni. Az MTI szerint azt mondta, emiatt is van szó fontos szakmai döntésről.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

nem-ek

Jó lenne,ha valóban a szakszolgálatok pedagógus létszámát sikerülne fejleszteni, kevés esélyt rátok rá azonban. Kevés logopédus, mozgásterapeuta, szurdopedagógus, pszichológus van ugyanis.Sajnos ők sincsenek fizikailag sokan. S az utazó pedagógusi hálózat sem kedvez nekik itt sem, s a többi iskolában sem, ugyanis aki utazó, annak ma már beleteszik a munkaköri leírásába, hogy neki ez kötelező! Ja, hogy saját kocsival, mindenféle időjárásban, időre, mert az órák ugyebár pontosan kezdődnek, s mindezt 15.-Ft-ért,mert ugyebár ezeket akkor már nem kirendelésként veszik....hát, senki nem ellensége a saját pénztárcájának, vagyis miért én fizessek, azért, hogy még 2-3-4 stb. településre járjak tanítani? holott nem én akartam odajárni, csak kiadták feladatba! (az Apeh ár is csak a benzint fedezi...)Hát szívesen látnám melyik államtitkár, van belőlük bőven csinálja ezt ennyiért, ha valahová elutazik netán látogatásra?! gyanítom egyik sem, de biztosan nem saját a kocsijával teszi...nos ez sem kedvez a pedagóguspálya népszerűségének, és még sorolhatnánk tovább...

Én inkább a 10 osztályos általános iskola híve vagyok (5 alsó+5 felső). Viszont teljesen megszüntetném a középiskolákat, az érettségit. 16 évesre vinném le a nagykorúságot, és onnantól kezdve az ifjú felnőtt dönt, hogy milyen szakmát akar tanulni. És egységesen mindent szakmai képzésnek tekintenék, az ácsot és az orvost is, amit a maga-maga képzési formájában lehetne elsajátítani.

latzi

Ezerrel megy a lebutítás!Csinálhat a Kormány,amit akar:Elnyomják az értelmet!9 osztály?Hogyan tovább?Hittannal meg manipulált történelemmel csak a Segg utca 6.szám marad.

nem-ek

Kapkodások ismételten. Kíváncsi vagyok, milyen előkészületek lesznek, a szakmát, nem akik odafönt agyamentségeiktől nem látnak, hanem azokat mennyire fogják megkérdezni akik a végeken tanítják majd mindazt,amit az új tantervvel együtt kitalálnak, 9 évig az általános iskolában.Kísérleteznek a gyerekekkel,az oktatás hosszú távon kamatozik, ezt tudomásul kellene végre venni! Sajnos a mai szülők nagy része valóban az iskolától várja el, azt ami az ő feladata lenne, a nevelést. A felnőttek, az idősek tiszteletét nem az iskolában kellene először hallania, mint azt sem, hogy van feladata, az ő munkája a tanulás lenne.Valóban könnyebb nekik az elektronikus pórázok(okos telefon, tablet stb.)használatát engedélyezni, mint beszélgetni a kamasz gyerekével,aki épp erre vágyna s nem az internetre. S még egy nem elhanyagolható kérdés:ki fogja őket tanítani? Ugyanis a csoda kép, amit hangoztatnak, egyáltalán nem valós! Nincsenek matematika,fizika, kémia szakos tanárok, örül az ember, ha nyugdíjas kolléga vállalja ezeket az órákat. S ez nem csupán a falusi kis iskolák problémája, hanem a városoké is! Az álláshirdetések tömegével olvashatók erre a területre. De nincs angol szakos tanár, lassan a testnevelés, biológia, sőt már a tanítói szak is hiány lesz. A fiatalok gyorsan elhagyják a pályát, nincs is kedvük ennyi felesleges adminisztrációt, neveletlen gyereket látni. Persze, ilyenkor mondják a mindenhez értők, mint ahogyan a focihoz is mindenki ért, hogy régen is voltak rossz gyerekek, igen voltak, s lesznek is. A különbség a neveltségi szintben mutatkozik meg, a tiszteletben,a munkához való hozzáállásban pl.és még sorolhatnám. Nem butábbak a mai gyerekek egyáltalán, más élethelyzetbe születtek, más a világ körülöttük. Borzalmas-tartalmú, stílusú- filmek, sorozatok veszik körül a Tv-ben, az interneten át egyaránt, amit egyedül, ellenőrizetlenül néznek odahaza, s nincs akivel megbeszéljék - ez nem az iskola feladata lenne.Sajnos mindez nem változik,amíg itthon főként biorobotokra s nem gondolkodó, kreatív emberekre van szükség...

Úgy gondolják, hogy 9 év után ezzel a tantervvel (????) okosabban kerülnek ki az iskolából? Hát a kitalálók visszamehetnének óvodásnak.

Valamit tenni kell, mert ma 6-7 évesen iskolába kerülő gyerekek jelentős része nagyon buta, és fogékonyságra a tudásra szinte 0. Mindent készen akar kapni. Kutatások bizonyítják, hogy 4 éves korig a legfogékonyabban a gyerekek, s ha a családban ennek kiaknázása elmarad, és sajnos elmarad, akkor ez nehezen pótolható. Ma a családokban egyszerűbb a tabletet, vagy az okos telefont a kezébe nyomni a 2-3 éves gyereknek, mint mesét, verset olvasni neki. Pár hete utaztam a vonaton és az anyuka megkérdezte a 3 éves gyerektől, hogy megnézheti-e a leveleit a telefonon. Szánalmas. A másik ami szánalmas, hogy ezek az anyukák/apukák megvannak arról győződve, hogy a gyerek ért a számítógéphez, mert van bátorsága bármilyen gombot/funkciót kipróbálni. Ez olyan, mintha azt mondaná valaki aki tud autót vezetni, hogy ő ért a gépjármű gyártáshoz/tervezéshez.

Kamupipőke

Balog páter nem százas! De van az píííííííííz, amér' annyi....

Mindig kitalálnak valami OKOSSÁGOT......

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X