szerző:
Eduline

Van, aki tankönyveket visz, mások a gyerekeiknek keresnek és találnak tanszereket és ruhákat, a turkálók és az antikváriumok árainál jóval olcsóbban. Másfél hónapja nyílt meg az ország negyvenedik adományboltja, ahova bárki beviheti feleslegessé vált tárgyait - és ezzel nemcsak a rászoruló családokon segít, hanem egy oktatási alapítvány működését is támogatja.

Verseskötetektől, regényektől, tankönyvektől, jegyzetektől, ruháktól, játékoktól és konyhai eszközöktől roskadoznak a polcok Budapest legújabb, Budafoki úti adományboltjában. Vannak olyan könyvek, amelyeket száz-kétszáz forintért meg lehet vásárolni, de a ruhákért sem kérnek sokkal többet. Új árura sem kell sokat várni – nemcsak a vásárlók, hanem az adományozók száma is folyamatosan emelkedik. Van, aki a Műegyetemre menet tér be az üzletbe, de olyanra is volt már példa, hogy valaki előbb szállt le a buszról, mert észrevette a különleges boltot.

©

Ez már negyvenedik adománybolt az országban. Bár itthon még kevesen ismerik ezeket az üzleteket, Nyugat-Európában, Angliában egymást érik a "charity shopok", ahova bárki beviheti feleslegessé vált tárgyait – könyveket, ruhákat, játékokat, vagy bármi mást, ami neki már nem érték, mások számára azonban kincs lehet.

Pénzt senki nem kap a bevitt tárgyakért, amelyeket az üzletek nagyon olcsón, néhány száz forintért adnak tovább, a bevételt pedig alapítványoknak, civil szervezeteknek juttatják el. A Budafoki úti adománybolt bevétele a Szabad Iskolákért Alapítványhoz (SZIA) érkezik, amely több mint tíz éve működik - tanári kézikönyveket adaptálnak és írnak, képzéseket és tréningeket tartanak pedagógusoknak, tanulást segítő alternatív eszközöket és módszereket dolgoznak ki, céljuk a kooperativitás meghonosítása, a pedagógusképzés megújítása, demokatikus, személyközpontú iskolák pedagógiai módszereinek terjesztése.

Adománybolt a semmiből

Sokat gondolkodtak azon, milyen célra használhatnák az alapítványhoz tartozó Budafoki úti helyiséget. „Aztán jött az adománybolt ötlete, amely azonnal megtetszett mindenkinek, hiszen éppen az együttműködésről, egymás segítéséről szól” – mondja Czike Bernadett, a SZIA szakmai vezetője, hozzátéve, hogy a boltnak közösségteremtő funkciót is szánnak.

„Az adománybolt szinte a semmiből lett meg, még a berendezést is a barátok és az ismerősök hordták össze a saját lakásukból”, az indulást azonban még nehezebbé tette az, hogy az alapítvány két éve a fennmaradásért küzd. „Régóta szerettünk volna egy szülő-, gyerek-, pedagógusközpontot létrehozni szolgáltatásokkal, programokkal, képzésekkel, de ehhez nagyobb induló tőkére lett volna szükség. Többször pályáztunk ezzel a programmal, de sajnos egyszer sem nyertünk. Ezért is neveztük el az üzletet Szülők, Iskolák Adományboltjának, és törekedni fogunk arra, hogy ennek a közönségnek továbbra is speciális kínálattal és programokkal szolgáljunk” – magyarázza Czike Bernadett.

©

Az üzlet sajátossága, hogy az adományozók nemcsak könyveket, ruhákat, taneszközöket, hanem képzéseket, előadásokat is felajánlhatnak. „Egy fővárosi iskola például művészeti képzést fog tartani, jelentkezett egy szülő, aki tanároknak szóló tréninggel érkezik, és még Barkóczi Ilona pszichológus is jelezte, hogy szívesen adományozna ilyen módon” – teszi hozzá. Az adománybolt azonban egyetemistákat is vár, akik – szaktól függetlenül – tarthatnak előadásokat.

A kínálat egyébként is sokban eltér a többi budapesti és vidéki adományboltétól – itt például a könyveket viszik leginkább, nem a ruhákat. Nem véletlenül: az idegen nyelvű, szépirodalmi műveltől kezdve az egyetemi szakkönyveken át pedagógiai, pszichológiai kiadványokat, gyerekkönyveket, művészeti kiadványokat, sőt egyetemi jegyzeteket és tankönyveket is találnak a vásárlók.

Adományboltok - Anglia az élen

A wolverhamptoni vakok intézete már 1899-ben nyitott egy boltot, ahol látásssérült emberek által készített tárgyakat árusítottak, a bevételt pedig a közösség támogatására fordították. Az első világháború idején is voltak hasonló törekvések: a londoni Sheperd Marketen található bazár például 50 ezer fontot hozott a Vöröskereszt konyhájára.

Az adományboltok a második világháború után váltak igazán népszerűvé. A legismertebb üzletlánc, az Oxfam 1948-ban nyitotta meg első adományboltját Oxfordban, az Egyesült Királyság területén ma is több mint kilencezer ilyen üzlet működik, van, amelyik külön termékkörre - például könyvekre vagy bútorokra - specializálódott.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!